StoryEditor

Minister nevie, koľko družstiev ešte funguje

23.09.2004, 00:00

Úprava majetkových vzťahov a vyrovnaní majetkových nárokov v družstvách je cieľom návrhu novely zákona, ktorý včera schválila vláda. Novela by mala ukončiť transformáciu poľnohospodárskych družstiev a dosiahnuť, aby si splnili povinnosť, ku ktorej ich zaväzuje zákon z roku 1995 -- vydať družstevné podnielnické listy ako druh cenných papierov. Podľa predkladateľa, ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, novela umožní oprávneným osobám domáhať sa svojho majetku, ktorý zostal v družstvách.
Podľa údajov dôvodovej správy je doteraz zaregistrovaných 640 emisií družstevných podielnických listov. Podľa dostupných údajov nevydalo cenné papiere 284 družstiev. Minister Simon k tomu dodal, že je ťažké odhadnúť, koľko poľnohospodárskych družstiev, ktoré zatiaľ nevydali družstevné podielnické listy, je živých, a funkčných.
"Novela prichádza neskoro, pretože veľa bývalých družstiev sa už ,pretunelovalo´ na spoločnosti bez právneho následníctva," povedal pre HN predseda Občianskej konzervatívnej strany Peter Tatár. Dodal, že v lepšej situácii nie sú ani ľudia, ktorí družstevné podielnické listy už majú. Podľa Tatárovho odhadu dosahujú tieto cenné papiere na trhu sotva desatinu nominálnej hodnoty.
Aj v dôvodovej správe k zákonu sa uvádza, že: "nové subjekty neprevzali záväzky voči podielnikom -- nečlenom, a často ani voči členom družstva. Majetkové nároky členov a podielnikov takýchto družstiev sa právne vyrovnajú až v konkurznom konaní, a to spravidla bez akéhokoľvek vyrovnania."
Podľa Tatára je v týchto súvislostiach sporný aj vecný či sankčný zmysel paragrafu novely, ktorý umožňuje oprávneným osobám, ktorým do stanoveného termínu nebudú vydané podielnické listy, podať návrh na likvidáciu poľnohospodárskeho družstva a uplatniť si svoj majetkový nárok v rámci likvidácie z likvidačného zostatku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:20