StoryEditor

Fico: Euro je v roku 2009 reálne

03.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Cieľ Slovenska vstúpiť do eurozóny v roku 2009 je realistický a slovenská vláda urobí všetko pre to, aby sa tak stalo. Povedal to včera v Bruseli slovenský premiér Robert Fico po stretnutí s komisárom pre finančné a menové otázky Joaquínom Almuniom (na snímke SITA).
"Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou bez väčších ťažkostí zvládne napĺňanie maastrichtských kritérií, otázne je, aký bude ďalší vývoj, pretože dnes sú tu niektoré krajiny ako Slovinsko, ktoré ukazujú, že inflácia môže mať negatívny nárast po zavedení eura," vyhlásil Fico.
Premiér preto Almuniovi predstavil sériu antiinflačných opatrení, ktoré majú takémuto vývoju zabrániť. "Pokiaľ ide o infláciu, naše predpoklady hovoria, že aj po vstupe do eurozóny budeme mať infláciu nižšiu, ako je požadované kritérium, ale napriek tomu chceme napríklad prispieť podpisom dohody so sociálnymi partnermi, kde sa chceme zaviazať k takému rastu miezd, ktorý bude kopírovať produktivitu práce. Chceme sa zaviazať k určitým opatreniam na trhu práce, a sú tu aj ďalšie opatrenia, ktoré môžeme využiť, aby inflácia bola pod primeranou kontrolou," zdôraznil Fico.
V súvislosti s výzvami Bruselu, ktorý požaduje väčšiu konsolidáciu deficitu, premiér tvrdí, že kroky slovenskej vlády v tejto oblasti sú postačujúce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:21