StoryEditor

MMF: Privítajte krízu na trhu! Je to dobré ponaučenie

10.09.2007, 13:11
Globálna kríza na finančných trhoch má aj svoje pozitíva, upozorňuje výkonný riaditeľ MMF Rodrigo de Rato. Vlády by sa mali poučiť a zabezpečiť väčšiu transparentnosť na trhu.

Otrasy na finančných trhoch sú momentálne bolestivé. Ale v strednodobom hľadisku by mohli byť prospešné pre stabilitu svetovej ekonomiky, vyhlásil pre Financial Fimes výkonný riaditeľ Medzinárodného menového fondu Rodrigo de Rato. Aby sa tak naozaj stalo, vlády si musia vziať zo súčasnej krízy ponaučenie: "Posledný vývoj je pre nás dobrou lekciou, existujú praktiky, ktoré by sa mali zmeniť."

De Rato navrhuje, aby príslušní regulátori a inštitúcie prehodnotili legislatívne podmienky finančných inštitúcií a posúdili skutočné riziko ich operácií. To platí najmä pre priemyselné ekonomiky, ktoré by mali maximalizovať transparentnosť na finančnom trhu a umožniť tak investorom lepšie vidieť, do akej operácie sa púšťajú. Rozvíjajúce sa ekonomiky by podľa šéfa MMF mali "zvážiť ďalší postup v prípade, že kapitálové toky vyschnú, alebo sa presmerujú inam."

Medzinárodný menový fond konštatuje, že finančná kríza zníži vyhliadky ekonomického rastu najmä v Spojených štátoch, ale čiastočne aj v eurozóne a Japonsku.


Rodrigo de Rato zdôrazňuje, že MMF podobný vývoj predpokladal: "Fond a ďalšie inštitúcie už mesiace upozorňujú na riziká nízkych úverových štandardov, vysoké zadľženie a nedostatok transparentnosti. Pokiaľ sa tieto nedostatky budú brať vážne, môže to prospieť finančnej stabilite."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:43