StoryEditor

Slovenský faktoringový trh vzrástol v 1. polroku o 5,5 %

26.07.2007, 14:23
Autor:
TASRTASR

Faktoringový trh na Slovensku vzrástol v 1. polroku 2007 o 5,5 %. Oproti medziročnému rastu z prvej polovice roka 2006, kedy trh narástol o 47 %, je to pritom výrazné spomalenie.
"Do značnej miery je to spôsobené tým, že väčšina hráčov na trhu si začína prísne strážiť efektivitu činností, a teda aj ziskovosť jednotlivých obchodov," vysvetlila predsedníčka Asociácie faktoringových spoločností (AFS) Iveta Živicová.
Faktoring Slovenskej sporiteľne (SLSP), ktorý je lídrom na trhu, zaznamenal v prvej polovici tohto roka takmer 9-% pokles. "Z pohľadu na portfólio spravovaných obchodov je zrejmé, že SLSP pri produkte faktoring pomaly opúšťa segment veľkých firemných klientov a presúva sa do ziskovejšieho segmentu malých podnikov," spresnila Živicová. Malými podnikmi sú pritom podľa klasifikácie AFS podniky s obratom nižším ako 100 miliónov Sk. Keďže podiel Faktoringu SLSP na trhu tvorí stále významných 39 %, ovplyvnil pokles obratu spoločnosti aj celý slovenský faktoringový trh.
Druhé miesto so 16-% podielom na slovenskom faktoringovom trhu si drží VÚB Faktoring, ktorý zároveň v 1. polroku 2007 medziročne rástol najrýchlejšie na trhu, a to o 71 %. Tretím je Faktoring Tatra banky s 12-% trhovým podielom a s medziročným rastom 27 %. Novým hráčom na trhu a členom AFS sa v tomto roku stal Cash Reform Factoring. Svoju činnosť však zatiaľ len rozbieha, a tak výsledky 1. polroka významnejšie neovplyvnil.
V podnikaní faktoringových spoločností postupne rastie podiel exportného faktoringu. Aj keď nárast v prvej polovici tohto roka bol len mierny, exportný faktoring tvorí v súčasnosti 32 % zo všetkých obchodov na slovenskom faktoringovom trhu. Rastie tiež podiel bezregresného faktoringu, ktorý v 1. polroku tohto roka narástol o 4 % na celkových 32 %. "Je to signál, že spoločnosti využívajúce faktoringové služby dávajú čoraz viac prednosť úplnému outsourcingu manažmentu pohľadávok a presúvajú na špecializované faktoringové spoločnosti všetky starosti spojené s pohľadávkami, teda aj riziko ich nezaplatenia, nielen samotné financovanie," zhodnotila Živicová.
Podľa predsedníčky AFS sa po určitej konsolidácii celého faktoringového trhu dá pre 2. polrok predpokladať o niečo vyšší rast, a to nad 10 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:10