StoryEditor

Stopka od európskej banky plynárenské projekty nezastaví

09.12.2019, 23:00
Banka Európskej únie od roku 2022 podporí už len čisté zdroje energie.

Fosílne projekty sú minulosťou, meníme sa na klimatickú banku. Tak zneli slová Európskej investičnej banky, keď nedávno ohlásila, že od roku 2022 už neposkytne úvery na projekty využívajúce ropu, uhlie či zemný plyn.

Naopak, od roku 2025 dá na environmentálne udržateľné alternatívy viac ako polovicu svojho rozpočtu. Prechod na zelenú ekonomiku je pritom silnejúcim trendom aj v ďalších európskych inštitúciách. Slovenskí plynári však tvrdia, že sa pôžičiek nevzdávajú. Nasvedčujú tomu aj čísla – analýzy najväčších svetových bánk ukazujú, že fosílne palivá záujmy investičných bankárov opúšťajú len pomaly.

Plynári sa nevzdávajú

„Prestaneme financovať fosílne palivá a odštartujeme stratégiu investícií zameraných na ochranu klímy, ktorá bude najambicióznejšia v rámci všetkých verejných finančných inštitúcií,“ vyhlásil pri predstavení iniciatívy prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer. To z hľadiska Slovenska zasiahne najmä plynárenský sektor, ktorý doteraz od banky čerpal úvery v hodnote zhruba pol miliardy eur....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:54