StoryEditor

Štátna kasa po desiatich mesiacoch v pluse

04.11.2007, 23:00
Štátny rozpočet dosiahol na konci októbra tohto roku prebytok takmer sedem miliárd korún. V porovnaní s koncom septembra, keď bol stav kasy v schodku 614,5 milióna, si štát výrazne polepšil.
V článku je graf

Taktiež oproti koncu októbra minulého roka sa bilancia zlepšila, keďže vtedy dosiahla deficit jednu miliardu korún. Podľa ministerstva financií však nejde o žiadne prekvapivé čísla. "Nič to neznamená. Každý deň sa hodnota rozpočtu pohybuje na inej úrovni," povedal hovorca rezortu Miroslav Šmál. Analytici však takýto stav nepredpokladali. "Koncom októbra bol kumulatívny prebytok štátneho rozpočtu mierne vyšší, ako sme očakávali," hovorí analytička ING Lucia Šramková.
Príjmy aj výdavky rastú
Celkové príjmy štátneho rozpočtu dosiahli k 31. októbru tohto roka viac ako 263 miliárd korún, čo znamenalo plnenie celoročne rozpočtovanej úrovne na 84,7 percenta a zároveň boli medziročne vyššie o 9,3 percenta. Najviac sa na náraste podieľali práve daňové príjmy, ktorých hodnota predstavovala takmer 210 miliárd korún.
Výdavky boli viac ako 256 miliárd korún a plnili sa na 73,4 percenta a medziročne boli vyššie o šesť percent. Väčšinou ich tvorili bežné výdavky, ktoré boli vyše 227 miliárd korún. Informoval o tom rezort financií.
Kritérium splníme
Analytici hodnotia priebežné čísla pozitívne. "Celkove daňové príjmy rozpočtu sa vyvíjajú lepšie v porovnaní s celoročným plánom vďaka dani z príjmov právnických osôb. Na druhej strane, štandardne nie je ešte čerpaných približne 25 percent výdavkov, ktoré sa tradične realizujú v posledných dvoch mesiacoch roka. Celkovo hotovostné čísla rozpočtu potvrdzujú, že vláda by nemala mať problém splniť maastrichtské kritérium ani v prípade, že by sa metodicky zahrnula Národná diaľničná spoločnosť do deficitu verejných financií, keďže záchrannou brzdou by mohlo byť prípadné nerealizovanie niektorých výdavkov," dodala Šramková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:58