StoryEditor

MPSVR chce podporiť vznik sociálnych podnikov

07.08.2007, 13:55
Autor:
SITASITA
Ministerstvo práce navrhuje vytvoriť právny rámec na zakladanie tzv. sociálnych podnikov. Má ísť o podnik, v ktorom aspoň 30 % zamestnancov najmenej počas 12 kalendárnych mesiacov tvoria zamestnanci, ktorí pred prijatím do pracovného pomeru boli znevýhodnenými uchádzačmi o zamestnanie.

Ďalšou podmienkou je, aby sa najmenej 50 % z dosiahnutého zisku každoročne použilo na rozvoj sociálneho podniku. Sociálny podnik má okrem toho vytvárať "podporné pracovné prostredie najmä uplatňovaním individuálneho prístupu pri poskytovaní pomoci zamestnancom pri vykonávaní pracovných činností". Vyplýva to z návrhu zákona o službách zamestnanosti, ktorý do pripomienkového konania predložil rezort práce a sociálnych vecí.
Na podporu vytvárania a udržania pracovných miest pre zamestnancov, ktorí pred prijatím do pracovného pomeru boli znevýhodnenými uchádzačmi o zamestnanie, má sociálny podnik dostávať od úradu práce príspevok, a to najviac vo výške 50 % z celkovej ceny práce. Podmienkou poskytnutia príspevku je uzatvorenie pracovného pomeru so znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie najmenej na 12 kalendárnych mesiacov. Zriaďovateľom sociálneho podniku, ktorý sa bude zapisovať do registra sociálnych podnikov, bude môcť byť obec, samosprávny kraj alebo akákoľvek právnická alebo fyzická osoba. Štatút sociálneho podniku má priznávať na základe písomnej žiadosti fyzickej alebo právnickej osoby Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Od začiatku budúceho roka by sa mali na umiestňovaní uchádzačov o zamestnanie na trhu práce podieľať tzv. agenti pre pracovné miesta. Takíto agenti majú zisťovať požiadavky zamestnávateľov na zamestnancov spravidla podľa odvetvového členenia pracovných miest, pracovné podmienky u zamestnávateľov, ako aj sledovať situáciu na trhu práce.
Pre všetkých uchádzačov o zamestnanie by mala od začiatku januára 2008 postačovať návšteva úradu práce z dôvodu preukazovania hľadania si zamestnania len jeden raz za mesiac. "Zavedie sa tak jednotná periodicita návštev pre všetkých uchádzačov o zamestnanie," uvádza ministerstvo. V súčasnosti sa musia raz za mesiac na úrade práce hlásiť len tí nezamestnaní, ktorí sa zúčastňujú na programe organizovanom úradom práce, ako je napríklad aktivačná činnosť, či absolventská prax. Dlhodobo nezamestnaní však musia úradu práce preukazovať hľadanie si zamestnania raz za sedem kalendárnych dní a ostatní nezamestnaní raz za štrnásť kalendárnych dní.
Navrhovaná novela zákona má zaviesť aj viaceré nové nástroje aktívnej politiky trhu práce. Ide napríklad o príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Takéto zapracovanie sa má vykonávať u zamestnávateľa najdlhšie počas troch kalendárnych mesiacov v rozsahu najviac 30 hodín týždenne. Úrad práce má poskytovať znevýhodnenému uchádzačovi o zamestnanie príspevok na zapracovanie mesačne vo výške sumy životného minima. Ďalšou novou dávkou má byť príspevok na podporu udržania v zamestnaní zamestnancov s nízkymi mzdami. Príspevok má patriť zamestnávateľovi a má slúžiť na úhradu poistného na sociálne a zdravotné poistenie zamestnanca. Zamestnávateľovi sa má príspevok poskytovať najviac počas 36 kalendárnych mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:11