StoryEditor

Na tohtoročnom Agrokomplexe bolo menej potravín a viac mechanizmov

20.08.2007, 15:41
Autor:
TASRTASR

elkovo 610 vystavovateľov zo 16 krajín sveta sa prezentovalo na 34. ročníku veľtrhu Agrokomplex, ktorý sa dnes skončil v Nitre. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mohli návštevníci zaregistrovať úbytok vystavovateľov potravinárskych komodít, pribudli vystavovatelia strojov a technológií pre poľnohospodársku i potravinársku výrobu.
Súčasťou veľtrhu boli tradičné dožinky. Tohtoročnú úrodu nemôžu poľnohospodári hodnotiť pozitívne, uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Priemerné hektárové výnosy hustosiatych obilnín sú síce o málo vyššie ako vlani, avšak nižšie ako v predchádzajúcich rokoch. Nedostatok najmä potravinárskej pšenice je v tomto roku celoeurópsky problém, čo sa prejavilo medziročným zvýšením jej ceny na trhu o vyše 2 000 Sk za tonu. Minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa v tejto súvislosti avizoval zvýšenie cien potravín aj na Slovensku.
Počas veľtrhu odovzdal minister ocenenia Značka kvality 36 výrobcom zo Slovenska za 111 rôznych výrobkov. Národný program podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín sa udeľuje od roku 2004. Výrobcovia ju môžu používať tri roky, na sezónne výrobky jeden rok. Logo Značky kvality je pre spotrebiteľa zárukou zdravotnej bezpečnosti a kvality označených výrobkov. Doteraz ho mohli spotrebitelia nájsť na 137 výrobkoch.
Novou témou na tohtoročnom Agrokomplexe bola výstava biopotravín a technológií spracovania Bio-Agrokomplex. Vystavovatelia zatiaľ neprejavili o túto novinku záujem. Dôvodom je podľa organizátorov skutočnosť, že slovenský trh zatiaľ nie je dostatočne zaujímavý pre výrobcov, ktorí väčšinu svojej produkcie exportujú do zahraničia. Významnou odbornou témou tohtoročného Agrokomplexu bolo využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Súčasťou veľtrhu boli subvýstavy Coopexpo a Živnostenské trhy, regióny Slovenska a výstava Kone a ľudia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:30