StoryEditor

Zelená Európa bude drahá

23.01.2008, 19:16
Menej škodlivých emisií v ovzduší na jednej strane, drahšia elektrina na druhej. Aj to má priniesť nová stratégia boja proti globálnemu otepľovaniu, s ktorou včera vyšla Európska komisia.
Európske firmy postupne budú strácať nárok na emisné povolenky, ktoré im dnes prerozdeľujú ich vlády. „Ľudia budú musieť za elektrinu priplatiť tri eurá týždenne,“ vyčíslil účinky stratégie v horizonte piatich rokov predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Ekologické „ťaženie“ Bruselu tak každú domácnosť vyjde ročne podľa súčasných cien a kurzov v prepočte 4 800 korún. Práve výrobcovia elektriny totiž budú musieť od roku 2013 platiť za oxid uhličitý vypustený do ovzdušia plnú sumu.  

Giganti bez povinnosti

Zatiaľ čo domácnosti si priplatia, európskym priemyselným gigantom sa má na čas uľaviť. Silné priemyselné odvetvia si vylobovali, že budú môcť na systém nákupu emisných kvót nabiehať postupne s tým, že prvý rok sa ich ani nebude týkať. Znamená to, že hlinikárne, oceliarne a cementárne, na Slovensku reprezentované Slovalcom, U.S. Steelom či Holcimom, dostanú v roku 2013 emisné povolenky ešte zdarma, a až v ďalších rokoch začnú svoj nárok strácať. Dnes kupujú len tie emisie, ktoré sú nad rámec národnej kvóty rozdeľovanej štátom.

Návrh už kritizuje eurokomisár pre priemysel Günter Verheugen. „Zvýši cenu elektrickej energie pre domácnosti a podniky. To sa ľuďom musí otvorene povedať.“ Tlak na elektrárne vyrábať väčšinu elektriny z ekologických zdrojov by pritom podľa niektorých zástupcov Európskej únie mohol znamenať zvýšenie cien elektriny o 10 až 15 percent.

Drahšie cestovanie

Nezdražie však len elektrina. Návrh počíta aj s tým, že plnú sumu za vypustené skleníkové plyny zaplatia aj rafinérie a dopravcovia. Hoci Slovnaft, SkyEurope ani autobusové spoločnosti otvorene o hrozbe zdražovania benzínu, leteniek a cestovného zatiaľ nehovoria, ani jedna z oslovených firiem nevylúčila, že k nemu dôjde. Na rozdiel od elektriny však bude len postupné, keďže nárok na emisné povolenky zadarmo budú strácať až do roku 2020.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:06