StoryEditor

SZČO do 8. augusta musia zaplatiť novú výšku odvodov

06.08.2007, 11:45
Autor:
SITASITA

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorých hrubý príjem bol v minulom roku vyšší ako 91 200 Sk, sú povinné najneskôr do 8. augusta tohto roka zaplatiť do Sociálnej poisťovne (SP) poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie do rezervného fondu solidarity. Zmena sa týka najmä tých SZČO, ktoré do konca júna tohto roka poistné platiť nemuseli. Tie SZČO, ktoré boli povinne poistené do konca júna tohto roka a povinnosť platiť poistné sa im zachovala aj naďalej, musia prvýkrát za júl tohto roka zaplatiť sumu poistného, vychádzajúcu z daňového priznania za rok 2006. Aj tieto SZČO musia poistné za júl zaplatiť najneskôr do 8. augusta tohto roka.
Naopak, tým SZČO, ktorých príjem vlani nepresiahol 91 200 Sk, od 1. júla tohto roka zanikla povinná účasť na nemocenskom poistení a dôchodkovom poistení. Tieto osoby sa museli odhlásiť z povinného platenia poistného v lehote ôsmich dní od 1. júla tohto roka. Zostáva im však možnosť prihlásiť sa do SP ako dobrovoľný platiteľ poistného.
Minimálnym vymeriavacím základom pre výpočet poistného je aktuálna suma minimálnej mzdy, ktorá v súčasnosti dosahuje 7 600 Sk. Poistné na dôchodkové poistenie predstavuje 28,75 % z vymeriavacieho základu (VZ), z toho 4,75 % z VZ smeruje do rezervného fondu SP. Poistné na nemocenské poistenie pre SZČO tvorí 4,4 % z VZ. Povinne poistená SZČO tak v súčasnosti platí do SP poistné minimálne vo výške 2 520 Sk, z toho 335 Sk je poistné na nemocenské poistenie a 2 185 Sk predstavuje poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu.
Maximálny VZ na platenie poistného na dôchodkové poistenie predstavuje od 1. júla tohto roka do 30. júna budúceho roka 56 283 Sk, čo je trojnásobok priemernej mzdy na Slovensku v minulom roku. Najvyšší VZ pre platby poistného na nemocenské poistenie je od 1. júla tohto roka do 30. júna budúceho roka 1,5-násobok minuloročnej priemernej mzdy na Slovensku, čiže 28 142 Sk.
SZČO, ktorým pri ročnom zúčtovaní poistného vyšla nová suma preddavkov na zdravotné poistenie, ju prvý raz musia zaplatiť za júl takisto do ôsmeho augusta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:57