StoryEditor

Firmy chcú menej investovať do IT

02.01.2008, 17:17
Zatiaľ čo celkové výdavky slovenských firiem na nákup softvéru by sa mali podľa aktuálnych odhadov zvýšiť nákup počítačov, notebookov a tlačiarní vyjde podniky viac ako v minulom roku, tempo rastu výdavkov na ne sa však zníži.
Súvisí to s pokračovaným posilňovaním koruny voči americkému doláru a euru, ako aj všeobecnému trendu poklesu cien hardvéru potrebného na IT vybavenie firiem. "Očakávame, že v roku 2008 sa v rozpočtoch firiem prejavia najmä zvvýšené výdavky na riešenia súvisiace s prechodom na euro,“ hovorí prezident IT asociácie Slovenska Juraj Sabaka.

Americká spoločnosť Hewlett-Packard vlani oznámila uvedenie nových služieb zameraných na zúžitkovanie ďalšej fázy vývoja technologického odvetvia - biznis technológií. O ich výsledkoch majú svedčiť ušetrené náklady a vyšší zisk.

„Vek informačných technológií, ako ho poznáme dnes sa už skončil. Novou realitou je, že technológie už nielen podporujú biznis, ale sú jeho motorom a napomáhajú rastu,“ povedala Ann Livermore, výkonná viceprezidentka divízie technologických riešení HP. Podľa analýz Americkej obchodnej komory sa podiel informačných technológií na investíciách do podnikových zariadení v amerických firmách v priebehu rokov 1960 až 2000 vyšplhal z počiatočných 16-percent v roku 1960 na rekordných 51 percent na prelome tisícročí.

Až potom nastal pokles a v roku 2005 tieto investície dosiahli 49-percent. Nárast investícií do informačných technológií je spôsobený najmä skutočnosťou, že už nepodporujú len podnikateľskú činnosť, ale aj samotný obchod a dosahovanie výsledkov firiem. „Biznis je technológia a technológia je biznis,“ povedal na margo zbližovania IT s predmetom podnikania spoločností George Colony šéf Forrester Research, jednej z vedúcich prieskumných a marketingových firiem zameraných na IT na svete.

Rast výdavkov do informačných technológií je však naďalej dvojnásobne vyšší ako je celosvetový rast hrubého domáceho produktu. Reakcia podnikov na tento stav je sústredenie pozornosti na nové biznis technológie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:13