Ilustračná snímka: TASR"F. Iván
StoryEditor

Slovensko a Maďarsko zvýšia kapacitu prepravy zemného plynu

21.02.2020, 11:51
Autor:
TASRTASR
Minister hospodárstva Peter Žiga a maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjárto podpísali memorandum.

Slovensko a Maďarsko zvýšia kapacitu vzájomného plynovodného prepojenia na 5,3 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu za rok.

Zároveň nadbytky plynu, ktoré Maďarsko nezužitkuje z južných prepojení, budú využívať existujúcu infraštruktúru na Slovensku.

Vyplýva to z memoranda o spolupráci pri preprave plynu, ktoré v piatok v obci Kechnec podpísali minister hospodárstva Peter Žiga a maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.

Podľa Žigu to významne prispeje k energetickej bezpečnosti Slovenska a regiónu. Memorandum sa týka plynovodného prepojenia, ktoré od roku 2015 spája vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami v okrese Veľký Krtíš a maďarskou obcou Vecsés. Jeho súčasná kapacita je 4,5 miliardy m3 plynu v smere do Maďarska a 1,8 miliardy m3 na Slovensko.

Strategická záležitosť

Podľa projektu sa kapacita obojstranne zvýši na viac ako 5 miliárd m3 plynu ročne.

"Zároveň všetky nadbytky, ktoré budú plynúť z južných prepojení z plynovodov, ako je TurkStream, South Stream alebo čiernomorský plynovod, a nebudú zužitkované na maďarskej strane, budú využívať existujúcu infraštruktúru, ktorú poskytuje Slovenská republika. To znamená cez prepojenie vo Veľkých Zlievciach príde z Maďarska plyn na Slovensko a využije sa voľná kapacita, ktorú máme v Eustreame, a tento plyn bude potom distribuovaný buď na západné, alebo východné trhy," uviedol Žiga.

Podľa neho ide o strategickú záležitosť, pričom z memoranda vyplýva, že netreba budovať plynovodné prepojenie medzi Maďarskom a Rakúskom. "Pretože tu je existujúca infraštruktúra, a pokiaľ sme v Európskej únii a EÚ podporuje využívanie existujúcich trás, tak nie je na takéto niečo dôvod," dodal.

Maďarsko potvrdilo záujem

Szijjártó potvrdil záujem Budapešti o rozšírenie kapacity slovensko-maďarského plynovodu a jeho väčšie využívanie, ako aj o budúci presun prebytkov plynu z Maďarska dodávaného z južných trás na Slovensko.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Eustream Rastislava Ňukoviča čas realizácie zámeru zvýšiť danú kapacitu prepojenia by nemal presiahnuť 1,5 roka, závisieť to však bude aj od podmienok na trhu.

Priemerná ročná spotreba plynu na Slovensku sa v súčasnosti pohybuje do piatich miliárd kubíkov plynu. V Maďarsku je to zhruba dvojnásobok.

Témou piatkového stretnutia oboch ministrov bolo aj prepojenie elektrizačných sústav medzi oboma krajinami. Ako o tom informoval Žiga, už počas marca by sa malo začať s výstavbou dvoch prepojení, a to pri Rimavskej Sobote a Gabčíkove.

Predstavitelia Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) a maďarskej partnerskej spoločnosti deklarovali ich dokončenie koncom tohto roka. Podľa Žigu toto cezhraničné elektrické prepojenie bude môcť byť využité aj v rámci budúceho spustenia prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:56