StoryEditor

Slovensko chce od korporácií stámilióny

21.01.2008, 14:13
Slovensko sa včera pripojilo k jednému z najväčších ťažení proti kartelu v histórii EÚ. Šestnásť firiem globálnych korporácií dostalo od Protimonopolného úradu pokuty za 350 miliónov korún.

Korncerny, medzi ktorými nechýbajú mená ako Siemens, Fuji alebo Areva, uzavreli ešte v roku 1988 dohodu o určovaní cien takzvaných plynom izolovaných spínacích zariadení, ktoré sa používajú na ovládanie tokov elektriny v rozvodných sietiach. Ich kartel pôsobil šestnásť rokov na celom svete okrem Spojených štátov a Kanady.

Z ťaženia vyšiel bez pokuty švajčiarsko-švédsky koncern ABB s dvomi dcérskymi firmami. Ich manažmenty sa k účasti na dohode priznali a úradu poskytli všetky podklady a informácie, ktoré viedli k usvedčeniu ostatných členov kartelu. Včerajší verdikt Protimonopolného úradu je prvý, pri ktorom vyšetrovatelia využili "leniency program", teda princíp odpustenia pokuty tomu účastníkovi kartelu, ktorý sa udá ostatných.

O kartele rozhodla predvlani Európska komisia, ktorá však posudzovala jeho pôsobenie len v pôvodnej európskej pätnástke. Teraz prichádzajú na rad protimonopolné orgány nových členských krajín. Slovensko je po Maďarsku a Česku tretím štátom, ktorý pýta od šestnástich obrích podnikov stámiliónové pokuty. Korporácie sa ešte môžu proti rozhodnutiu odvolať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:14