StoryEditor

Nové autá sú u nás lacnejšie

30.07.2007, 00:00
Ceny osobných áut na Slovensku sú nižšie ako v iných štátoch Európskej únie. Hoci bez daní - dane z pridanej hodnoty a ďalších poplatkov, ktoré treba pri kúpe auta zaplatiť, môžu byť nižšie práve v zahraničí.

Podľa porovnania cien (bez daní), ktoré v prvom polroku tohto roku urobila Európska komisia na vzorke cien 87 modelov áut rôznych značiek a tried, na Slovensku stáli o 8,4 percenta viac ako je priemer 27 štátov únie. Napríklad model Citroën C3 sa v tom čase dal v Dánsku kúpiť za 98,3 percenta priemernej európskej ceny (11 082 eur, čo je asi 373-tisíc korún) a na Slovensku až za 126,6 percenta (14 274 eur, čo je 480-tisíc korún). Spolu s daňami je to však naopak. V Dánsku sa toto vozidlo predáva za 29 372 eur (988-tisíc korún) a u nás iba za 16 987 eur (572-tisíc korún).
"Konečná cena automobilov v Európskej únii je najvyššia v Dánsku," hovorí odborník na motorizmus Vladimír Dimov. Dôvodom sú vysoké ekologické a iné dane. Nové auto si môže motorista kúpiť v ktoromkoľvek štáte únie, ale daň zaplatí v krajine, kde sa zaregistruje. Ak si Slovák kúpi nové auto v Dánsku a zaregistruje ho doma, zaplatí zaň podstatne menej, ako keby ho kupoval u nás. Pri ojazdených vozidlách však treba dane zaplatiť tam, kde sa vozidlo kúpilo.
Zo správy Európskej komisie vyplýva, že cenové rozdiely medzi jednotlivými krajinami sa v porovnaní so zisteniami z predchádzajúcich rokov začínajú zmenšovať. Index štandardnej odchýlky totiž dosiahol historicky najnižšiu úroveň. Správa prvýkrát zahŕňa aj ceny vozidiel v nových členských štátoch únie - Bulharsku a Rumunsku. Podľa komisie v prvom polroku ceny automobilov v Európskej únii celkovo klesli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:52