BoltReuters
StoryEditor

Štát pre nákazu zastavil taxislužby. Niektoré však ľudí vozia ďalej

16.03.2020, 18:30
Od pondelka ráno sa bezpečnostné opatrenia vzťahujú aj na taxislužby.

Je pondelkové poludnie a už šesť hodín platia sprísnené opatrenia prijaté vládou, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Tie zahŕňajú aj zastavenie činnosti taxislužieb. Ako jediný však vypol objednávky jázd vo svojej aplikácii Uber.

Taxikári čakajú
Firma pre HN uviedla, že všetky svoje služby u nás zastavujú do odvolania a vodičom aj pasažierom, u ktorých je podozrenie na COVID-19, zablokovali účty. Ďalší poskytovatelia ako Bolt či „klasickí“ taxikári, ktorých si môžete objednať telefonicky, ľudí vozia ďalej.

„Áno, môžete si objednať auto, ale čím skôr,“ informuje vodič služby Easy Taxi, ktorý si neželal byť menovaný. Pri otázke na nové nariadenie rezortu dopravy odpovedá, že oficiálny zákaz zatiaľ nedostali.

„Nikto nám nedal nič vedieť. Čakáme preto na výsledok krízového štábu,“ dodal taxikár. Za porušenie karanténnych opatrení pritom hrozia pokuty až do výšky 1 650 eur.

Ministerstvo dopravy v pondelok ráno informovalo, že s okamžitou platnosťou zavádza ďalšie opatrenia nadväzujúce na nedeľné uznesenie vlády na zastavenie šírenia koronavírusu. Činnosť tak majú pozastavenú aj taxislužby, keďže nefigurujú medzi povolenými prevádzkami, informoval rezort.

„Ministerstvo dopravy už v tejto súvislosti kontaktovalo orgány krízového riadenia s cieľom objasniť a prípadne upraviť postavenie taxislužieb, avšak do prípadného udelenia výnimky musia byť taxislužby pozastavené,“ dodali z tlačového oddelenia rezortu.

Premiér Peter Pellegrini po rokovaní krízového štábu upresnil, že taxislužby budú môcť fungovať, nebudú však môcť voziť ľudí. Prevážať majú len tovar ako doručovacie služby.

Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu sa pre HN vyjadril, že ľudia a ich bezpečnosť sú pre spoločnosť Bolt prioritou, a preto v záujme ochrany zdravia partnerských vodičov, cestujúcich a zamestnancov v súlade s opatreniami prijatými vládou Slovenskej republiky pozastavujú prevádzku na celom území Slovenska s účinnosťou od 16.3.2020.  „Aj naďalej by sme chceli slúžiť ľuďom a pomáhať im s jednoduchým presunom po meste, ale budeme rešpektovať nariadenia vydané vládou. O dátume znovuspustenia budeme bezodkladne informovať. Bolt zároveň ponúkol na Slovensku pomoc a plnú spoluprácu pri boji proti šíreniu koronavírusu premiérovi Slovenskej republiky, príslušným ministerstvám a zástupcom miest, v ktorých pôsobí," povedal Sysel. 

Zlomový prípad v Česku
Taxislužby patria medzi sektory, v ktorých sa prípadná nákaza môže rozniesť mimoriadne rýchlo. Hoci sa na Slovensku zatiaľ žiaden prípad nepotvrdil, v susednom Česku boli doteraz dva. Jeden z nich bol navyše zlomovým prípadom v šírení ochorenia v Česku.

U pražského taxikára totiž lekári nedokázali identifikovať, od koho sa nakazil ani s koľkými ľuďmi prišiel odvtedy do kontaktu. Len v priebehu troch dní odviezol vyše 90 ľudí, z ktorých sa u 10 následne objavili príznaky koronavírusu. Muža v strednom veku po zistení ochorenia hospitalizovali v pražskej nemocnici Na Bulovce, infekciu koronavírusom zistili aj u jeho rodinných príslušníkov.

Ďalší pražský taxikár, ktorý pracoval pre rovnakú spoločnosť, bol hospitalizovaný v nedeľu. „Bohužiaľ, obaja sú vo veľmi vážnom stave, napojení na pľúcnu ventiláciu na jednotke intenzívnej starostlivosti, ten druhý prípad je ešte o niečo vážnejší,“ informoval český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v Českej televízii.

Verejnou dopravou len s rúškom
Obmedzenie na Slovensku platí 14 dní. Okrem zastavenia taxíkov sa zatvárajú aj pracoviská emisnej kontroly, kontrol originality, montáže plynových zariadení a rovnako aj technické služby, autoškoly a prevádzkovatelia školiacich stredísk základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku vodičov.

Pokiaľ sa teda potrebujete presúvať a nemáte vlastné auto, naďalej môžete využívať službu verejnej hromadnej dopravy. Aj tam však samosprávy sprísňujú pravidlá.

V bratislavskej MHD podobne ako v ďalších väčších mestách na Slovensku, napríklad v Banskej Bystrici či Košiciach, môžu ľudia cestovať už len s rúškom, so šatkou alebo s inou prikrývkou nosa a úst.

To isté platí aj v prípade prímestskej dopravy. Tam navyše prepravcovia zredukovali cestovný poriadok na víkendový alebo sviatočný režim.

01 - Modified: 2020-03-16 15:30:09 - Feat.: 0 - Title: Čo vie Británia o koronavíruse a zvyšok Európy o tom netuší? 02 - Modified: 2020-03-16 19:45:08 - Feat.: 0 - Title: Zabije vás ibuprofen, ak máte koronavírus? Týmto hoaxom Slováci uverili 03 - Modified: 2020-03-16 16:20:44 - Feat.: 0 - Title: Ani miliardy nepomohli. Burzy ťahá dole vírus 04 - Modified: 2020-03-16 16:53:12 - Feat.: 0 - Title: Biznis krváca. Vláda avizuje odpustené odvody a dane 05 - Modified: 2020-03-16 17:52:57 - Feat.: 0 - Title: "Neobchodujeme so zdravím občanov." Ukrajina poprela Pellegriniho slová o dvoch miliónoch rúšok
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:08