StoryEditor

Zabije vás ibuprofen, ak máte koronavírus? Týmto hoaxom Slováci uverili

16.03.2020, 18:00
Pozrite si prehľad hoaxov o koronavíruse, ktoré sa objavili na internete.

Nie, koronavírus nepriviezli do Európy vlakom. Cez Slovensko sa nepreháňajú americké tanky a ani ibuprofen vás, ak máte koronavírus, nezabije.

Na internete sa šíri množstvo hoaxov, teda nepravdivých informácií, súvisiacich s pandémiou koronavírusu, ktorá si vo svete v čase písania tohto článku vyžiadala už 6 713 životov. 

Zhabala nemecká kancelárka Angela Merkelová zdravotné pomôcky určené pre Slovensko? 

Angela Merkelová údajne zhabala lodný kontajner so zdravotníckymi pomôckami, ktoré smerovali do našich nemocníc, písalo sa v statuse, ktorý sa na sociálnej sieti objavil približne pred týždňom.

Ukázalo sa však, že kontajner bol len dočasne zadržaný. 

"Žiadny kontajner nebol v žiadnom prípade zhabaný či skonfiškovaný, ale dočasne zadržiavaný. Ide o rozhodnutie nemeckého krízového štábu zo stredy štvrtého marca 2020, ktoré sa okrem Slovenska dotklo aj ďalších okolitých krajín," informovalo krátko potom, ako sa začala dezinformácia šíriť, ministerstvo zahraničných vecí. 

Hoax o zhabanom kontajnere šíril aj Jaroslav Paška z SNS. "Mlčanie našej vlády a ministra zahraničných vecí po takomto bezprecedentnom, nehoráznom incidente ohrozujúcom zdravie a životy nielen odborného personálu, či vírusom nakazených pacientov v nemocničných zariadeniach, ale pri prudko, geometrickým radom sa šíriacej epidémii aj široké masy našich ľudí je naozaj nehorázne a neospravedlniteľné," sťažoval sa Paška na Facebooku

Každých 15 minút sa napite, vírus to spláchne do žalúdka a vy sa nenakazíte.

"Vynikajúca rada od japonských lekárov, ktorí sa zaoberajú prípadmi COVID-19: Každý by mal dbať na to, aby ústa a krk boli vlhké, nikdy suché. Každých 15 minút sa napite aspoň niekoľko dúškov vody," píše sa v statuse, ktorý polícia identifikovala ako hoax. 

Piť dostatočné množstvo vody určite nezaškodí. Z koronavírusu vás to však nevylieči. A už vôbec vás pred ním neochráni. Radšej si pravidelne umývajte ruky.

Na Slovensku bude vyhlásené stanné právo a v Bratislave bude hliadkovať 1500 vojakov. 

Podľa autora nahrávky sa tak stane preto, lebo v hlavnom meste sú stovky nakazených, o ktorých sa ešte nevie. 

Nebojte sa, polícia potvrdila, že aj toto je hoax. Autorovi za šírenie poplašnej správy hrozí väzenie. 

Bratislava bude do dvoch týždňov úplne uzavretá, potraviny budú na prídel. 

Slovenské obchody v poslednej dobe čelili veľkému záujmu spotrebiteľov. Z políc rýchlo mizli hlavne trvanlivé potraviny ako ryža, cestoviny, múka či konzervy. Na sociálnych sieťach sa už začiatkom marca začali objavovať fotografie, ktoré zachytávali prázdne pulty.

Zvýšený záujem bol aj o drogistický tovar. "V kategórii dezinfekčné prostriedky na ruky sme zaznamenali nárast tržieb až o viac ako 2000 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka,"  povedala už začiatkom mesiaca manažérka obchodnej siete dm drogerie markt Nicole Noseková.

Problém s dostatkom tovaru majú aj lekárne. Ľudia vykupujú paralen, celaskon, spreje do nosa či teplomery. 

Vláda však nechce vstupovať do práv a slobôd občanov, ako vyhlásil premiér Peter Pellegrini. Obmedziť by ich mohla iba v prípade vyhlásenia núdzového stavu. 

Dostatok tovaru majú aj obchodné reťazce, preto sa neočakáva, že by mali byť na prídel. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka úzko komunikuje s poľnohospodármi, potravinármi aj obchodnými reťazcami. Na základe informácií, ktoré nám ich predstavitelia priebežne poskytujú, potravín je dostatok a nie je žiadny dôvod na paniku a vytváranie nadmerných zásob potravín a surovín na ich výrobu. Dostatok potravín je na skladoch aj v maloobchode," informovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Ibuprofen zdvojnásobuje intenzitu koronavírusu. Môže vás zabiť.

"Teraz som dostala správu z univerzity z Viedne, kde dostali všetky pitevné správy zosnulých z Talianska, kde zistili, že vo veľa prípadoch týchto ľudí sa našiel brufen. Kombinácia korona a brufen vlastne zduplikuje rozmnožovanie tohto víru v tele," tvrdí osoba na nahrávke. "Poznáme Slovákov, každý sa dopuje brufenom, pretože ho doma má," dodala.

Ako to teda je? Nepravdivosť tejto informácie potvrdzuje aj Univerzita vo Viedni, na ktorú sa žena odvoláva. Rovnako aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že na koronavírus v súčasnosti nie je žiadny liek a ani neupozorňuje na kontraindikácie po užití voľne dostupných liekov, ako je Ibuprofen.

Zatiaľ čo svet sa zaoberá koronavírusom, cez Slovensko premávajú americké tanky.

Všimli ste si na slovenských uliciach americké tanky? Nie? To preto, lebo aj táto správa je hoax.

Koronavírus do Európy priviezli vlakom. 

Ďalším populárnym hoaxom bola teória o tom, ako bolo ochorenie COVID-19 do Európy privezené vlakom. "Vie mi toto niekto vysvetliť?" Pýta sa na facebooku muž, ktorý zdieľal fotografiu vlaku, na ktorom je označenie COVID-19.

Áno, na vlaku naozaj je takéto označenie. Vozne však neprevážajú nákazu.

"V Spojených štátoch majú železničné vozidlá oznamovacie značky pridelené Združením amerických železníc. Tie pozostávajú z dvoch až štyroch písmen, za ktorými nasleduje niekoľko číslic a ktoré označujú vlastníctvo vozidla," vysvetľuje portál snopes.com.

"Je zrejmé, že „COVID-19“ nie je označenie, ktoré by zodpovedalo akejkoľvek legitímnej oznamovacej značke, ani akejkoľvek inej štandardnej forme označenia alebo identifikácie, ktorú by sa dalo očakávať na nádrži železničných cisterien," uviedol portál.

Čo je teda tajomné označenie na vozni? Len výsledok jednoduchej digitálnej manipulácie, nič viac.

POLÍCIA SR

Potuluje sa po Slovensku bezdomovec, ktorý šíri nákazu? 

Medzi najnovšie hoaxy sa zaradil ten o údajnom bezdomovcovi, ktorý šíri nákazu v Nitrianskom kraji. "Pravda je taká, že tento muž sa vrátil z Nemecka, avšak ešte pred zavedením povinnej karantény," uviedla polícia.

Podľa nej bol muž naozaj nakazený vírusom a po potvrdení tohto faktu bola na neho spolu s jeho rodinou uvalená domáca karanténa. 

01 - Modified: 2020-03-17 08:36:12 - Feat.: 0 - Title: Môžeme urobiť 260 testov na koronavírus denne, tvrdia zástupcovia Medirexu 02 - Modified: 2020-03-16 13:43:04 - Feat.: 0 - Title: Aerolinky pre koronavírus obmedzujú prevádzku. Ryanair znižuje kapacitu, Austrian pozastavuje lety 03 - Modified: 2020-03-16 13:46:39 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Témou je koronavírus. Markíza priniesla diskusné relácie skôr ako verejnoprávna RTVS. A pozor na hoaxy, kotré sa šíria internetom 04 - Modified: 2020-03-16 14:09:37 - Feat.: 0 - Title: Smutná správa z Hollywoodu. Herečka z Jamesa Bonda má koronavírus 05 - Modified: 2020-04-24 17:39:25 - Feat.: 0 - Title: Európska únia pre koronavírus uzatvorí vonkajšie hranice, navrhla von der Leyenová 06 - Modified: 2020-03-17 06:42:01 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Nakazených je 72 ľudí. Uzatvorené budú viaceré hraničné priechody 07 - Modified: 2020-03-16 15:30:09 - Feat.: 0 - Title: Čo vie Británia o koronavíruse a zvyšok Európy o tom netuší? 08 - Modified: 2020-03-16 15:31:57 - Feat.: 0 - Title: Prvé tri osoby nakazené koronavírusom v Česku sa uzdravili
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-02-12 22:19:53 - Feat.: - Title: Tri európske krajiny chcú spojiť sily a bojovať proti ruským dezinformáciám 04 - Modified: 2024-02-15 14:14:26 - Feat.: - Title: Infektológ vyvrátil Ficovo tvrdenie. Očkovanie ľudí zachránilo, hoaxy spôsobovali odmietnutie liečby, tvrdí 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:05