FotoHN
StoryEditor

Dodávky energií sú plynulo zabezpečené. Sme pripravení na akékoľvek krízové situácie, ubezpečil Žiga

17.03.2020, 12:00
Autor:
domadoma
Spotreba elektrickej energie klesla, podľa posledných údajov o približne štyri percentá. V krízovom roku 2009 to bolo až o desať percent.

"Dodávky energie sú kľúčové pre ekonomiku, bez nej by bol problém vo všetkých oblastiach života," povedal dnes na brífingu minister hospodárstva Peter Žiga po rokovaní s predstaviteľmi energetických spoločností.

"Dodávky plynu, elektrickej energie a pohonných hmôt sú v súčasnosti plynulo zabezpečené," potvrdil Žiga. 

Všetkého dostatok

"Tok plynu z Ruskej federácie je plynulý, nie sú žiadne odstávky ani komplikácie, plyn prichádza v riadnom režime," povedal minister. Slovensko bolo na prelome rokov pripravené na plynovú krízu, aj preto je ho v súčasnosti dostatok.

Štátne hmotné rezervy majú 90-dňovú zásobu pohonných hmôt. Ďalšie kapacity má aj Slovnaft. "Čo sa týka pohonných hmôt, Slovensko sto dní určite bez problémov vydrží," informoval.

Stabilná je aj prenosová sústava elektrickej energie. Minister vyzval, aby všetky firmy, ktoré plánujú odstaviť veľký odber elektrickej energie, nahlasovali tieto zmeny či už distribučným spoločnostiam, alebo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave (SEPS) "aby sme vedeli zabezpečiť stabilitu elektrickej siete," povedal Žiga.

Menej odberu elektriny 

Spotreba elektrickej energie klesla, podľa posledných údajov, o približne štyri percentá. "Ešte nepočítame s výpadkom Volkswagenu a Peugeotu, takže očakávame ďalšie znižovanie spotreby," to podľa ministra dokazuje, že klesá ekonomická aktivita na Slovensku.

Pre porovnanie, v krízovom roku 2009 klesla spotreba elektrickej energie o 10 percent. "Sme pripravení na akékoľvek krízové situácie," ubezpečil minister hospodárstva.

"Krízový štáb zasadá každý deň," povedal na brífingu Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární. 

"Pripravujeme sa na odstávky jadrových elektrární, vzhľadom na to, že sú plánované výmeny jadrového paliva," informoval. 

Slovenské elektrárne zabezpečujú viac ako 70 percent elektrickej energie na Slovensku, preto im bude po dohode so Žigom zabezpečená dostatočná ochrana a rýchle testovanie v prípade podozrenia na nákazu.

01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 03 - Modified: 2024-01-27 19:00:07 - Feat.: - Title: Silný vietor spôsobil výpadky elektrickej energie najmä v Bratislave 04 - Modified: 2023-12-23 13:37:48 - Feat.: - Title: Vianoce pri sviečkach. Kvôli zlému počasiu budú niektoré domácnosti na Štedrý deň bez elektriny 05 - Modified: 2023-12-14 14:18:51 - Feat.: - Title: O Úrade špeciálnej prokuratúry by sa mohlo rokovať až v januári, tvrdí Žiga
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:40