Podnikatelia Patrik Tkáč a Daniel Křetínskyarchív
StoryEditor

Tkáč s Křetínským nakúpia zdravotnícky materiál. Na Slovensko pôjdu štyri milióny eur

18.03.2020, 10:29
Autor:
redred
Rozdelenie bude prebiehať v úzkej spolupráci s krízovými štábmi na Slovensku a v Česku.

J&T a Energetický a průmyslový holding (EPH) darujú Slovensku a Česku ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál na boj proti koronavírusu. Celková suma bude osem miliónov eur. Štyri milióny sú vyčlenené pre Slovensko a štyri milióny pre Česko.

4 milióny sú už zaplatené

Rozdelenie bude prebiehať v úzkej spolupráci s krízovými štábmi oboch krajín.

Pozorne sledujeme snahy vlád zabezpečiť pre občanov dostatok najpotrebnejšieho materiálu pre boj proti koronavírusu. Uvedomujeme si komplikovanosť situácie a to, že žiadna cesta dnes nie je istá. Preto sme využili kontakty v Číne a prostredníctvom našich partnerov sme sa pokúsili zabezpečiť pre obe krajiny aspoň to najpotrebnejšie. Som rád, že dnes môžem povedať, že niektoré objednávky materiálu, za ktorý sme už zaplatili prvé štyri milióny, máme potvrdené a hľadáme spôsob, ako ho dostať do krajiny. Doprava sa však ukazuje ako jeden z najväčších problémov a nie je vylúčené, že napokon budeme musieť požiadať pri získavaní povolení o spoluprácu vlády,“ vysvetlil jeden zo zakladateľov J&T Patrik Tkáč.

Treba otvorene povedať, že dnes pomoc nie je primárne o peniazoch, ale o schopnosti vôbec sa k tomuto materiálu dostať. Ďakujem Patrikovi Tkáčovi, že tento materiál dokázal zohnať a dal nám možnosť finančne sa k tejto akcii pripojiť,“ povedal Daniel Křetínský, predseda predstavenstva EPH.

Rúška, respirátory či rukavice

O konkrétnych množstvách a typoch objednávok zdravotnej pomoci a ich rozdelení budú obe skupiny postupne informovať po ich dopravení na Slovensko a do Česka. 

Spôsob distribúcie materiálu sa bude iniciovať prostredníctvom nadácií a krízových štábov jednotlivých krajín až po jeho fyzickom prebratí. Prioritou sú chirurgické rúška, respirátory N95 a FFP3, ochranné rukavice, obleky a okuliare ako aj testovacie sady.

Zvyšnú časť vyčlenenej sumy sú majitelia J&T a EPH pripravení smerovať do oblastí a foriem pomoci, ktoré krízové štáby oboch krajín definujú ako prioritné.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:01