StoryEditor

Prvá pomoc pre zamestnancov či firmy. Pozrite si prehľad siedmich ekonomických opatrení

29.03.2020, 10:46
Autor:
TASRTASRredred
Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom.

Vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu.

Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom. Informoval o tom v nedeľu premiér Igor Matovič (OĽaNO) s predstaviteľmi ostatných koaličných strán.

​Sedem úvodných opatrení

Štát napríklad plánuje preplatiť 80 percent platu zamestnancov vo firmách, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté. Takisto poskytne príspevky pre živnostníkov a zamestnancov podľa konkrétnej miery poklesu tržieb danej firmy.

Vláda poskytne aj bankové záruky vo výške 500 miliónov eur mesačne, aby boli schopné refinancovať podnikateľov za výhodných podmienok.

"Rozsah tejto pomoci bude pri priamej pomoci do výšky jednej miliardy eur mesačne a pri bankových zárukách do pol miliardy eur mesačne," vyčíslil minister financií Eduard Heger s tým, že Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny, ktoré rázne a masívne pomáhajú ekonomike postaviť sa na nohy v období po kríze.

Významné zdroje môžu krajiny eurozóny získať prostredníctvom Európskej centrálnej banky.

Ako uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), opatrenia nie sú určené na to, aby pokryli firmám zisky, ale aby zmiernili dosah opatrení proti pandémii na ekonomiku krajiny.

"Nie sú to všetky opatrenia, budeme predstavovať ďalšie možno desiatky drobnejších opatrení, o to presnejšie cielených," avizoval. Ako príklad uviedol opatrenia na pomoc cestovným kanceláriám.

Žiga: Hospodárstvo si práve zlomilo nohu

"Hospodárstvo si práve zlomilo nohu a lekár Matovič mu predpísal Ibalgin proti bolesti, natieranie Voltarenom a intenzívne fúkanie rany. Pokiaľ nedáme do poriadku kosť, nič sa nerozbehne. Nevidno riešenie pre veľké podniky, ktoré dávajú prácu malým a stredným. Chýba riešenie financovania a cash flow s bankami. Úvery pre podnikateľov na mzdy pre zamestnancov, ktorí nemajú prácu je dláždenie cesty do pekla. Chýba moratórium na úvery, leasingové splátky a úroky, pozastavenie zákona o konkurze a reštrukturalizácii , čo Nemecko urobilo do 30. septembra, alebo exekúcií," kritizoval opatrenia exminister hospodárstva Peter Žiga.

Prehľad prvých ekonomických opatrení:

1. Štát preplatí 80 percent platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.
2. V prípade apríla pri poklese tržieb viac ako 20 percent, štát prispeje na plat zamestnanca alebo živnostníkovi 180 eur, pri poklese 40 percent, 300 eur, pri poklese percent 420 eur a pri poklese 80 percent 540 eur.
3. Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 miliónov eur mesačne.
4. Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR bude hradený po celú dobu 55 percent z ich hrubej mzdy.
5. Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 percent.
6. Odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40 peercent.
7. Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane.

Prvé ekonomické opatrenia Prvé ekonomické opatrenia HN

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:37