StoryEditor

Totálna škoda je zlou správou

28.04.2008, 00:00

Pri nehode je dôležité, ako poisťovňa posúdi náklady na opravu. Ak sa jej zdajú príliš vysoké, môže vyhlásiť totálnu škodu. Aj napriek tomu, že auto je ešte v tomto prípade úplne pojazdné. Vtedy klient môže prísť o nemalú sumu.

Aj keď sa sumy havarijného poistenia odvíjajú od obstarávacej, a nie od zostatkovej hodnoty auta, poisťovňa opravu posudzuje práve z hľadiska súčasnej trhovej ceny. Preto sa môže najmä v prípade starších vozidiel stať, že likvidátor posúdi náklady na opravu auta za ekonomicky neefektívne a odmietne ju uhradiť. Vtedy poisťovňa klientovi vyplatí sumu, na ktorú ocenila auto pred nehodou. Nie však celú. "Totálna škoda nastáva v prípade, že by náklady na opravu vozidla presiahli osemdesiat percent trhovej ceny vozidla. V takomto prípade vyplatíme klientovi trhovú cenu vozidla, od ktorej odrátame hodnotu súčastí, ktoré sa dajú použiť ako náhradné diely," vysvetľuje Dana Macková z Wüstenrot poisťovne.

Majiteľovi tak zostáva ťažká úloha - nájsť kupcu na svoj vrak a získať zaň dostatok peňazí, aby na nehode príliš neprerobil. Tu môžu pomôcť poisťovacie inštitúcie. "Poisťovne využívajú internetové aukcie - burzy poškodených vozidiel, kde sa vygenerujú predajné zvyšky poškodeného vozidla. Táto burza je anonymná a nie je možný priamy kontakt výkupcu a poškodeného na ovplyvňovanie ceny. Výkupcovia nevedia o ponukách iných výkupcov, preto sa generujú najvyššie ponuky v prípade záujmu o dané vozidlo výkupcami," vysvetľuje Miroslav Jurikovič z ČSOB Poisťovne.

Majiteľ sa môže rozhodnúť, že si dá auto napriek tomu opraviť, napríklad práca v neautorizovanom servise je oveľa lacnejšia ako náhrada originálnymi dielmi a servis vyškolenými odborníkmi. Aj vozidlo, ktoré už z poisťovacieho procesu vyhlásením totálnej škody vypadlo, sa môže vrátiť na cesty. "V prípade, že je vozidlo po totálnej škode opravené a prejde vstupnou obhliadkou do poistenia, je možné ho opätovne poistiť," potvrdzuje Daniela Michaličová z poisťovne Kooperativa. Výhodné podmienky poistenia by však majiteľ nemal očakávať, skôr sa pri vybavovaní môže pripraviť na problémy. "Je totiž veľká pravdepodobnosť, že na opravu neboli použité originálne náhradné diely a na vozidle môžu v budúcnosti vzniknúť oveľa väčšie škody," vysvetlila Macková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 19:37