Podľa riaditeľa Slovnaftu Gabriela Szabóa je alternatívnym palivom budúcnosti vodík.SLOVNAFT
StoryEditor

Generálny riaditeľ Slovnaftu: Každý prepustený človek je pre štát obrovské bremeno do budúcnosti

11.04.2020, 17:27
CEO Slovnaftu Gabriel Szabó hovorí v rozhovore pre HN o aktuálnej situácii a dopadoch koronavírusovej krízy na firmu.

V prípade vašej firmy sa stretávajú dva faktory: kolísajúce ceny ropy a koronavírus. Aký dosah má na vás tento kokteil?

Tento kokteil sa skladá z viacerých tvrdých ingredencií. Ropa je ako na hojdačke a dosiahla svoje minimá. To je veľký problém. Nakúpili sme ju veľmi draho, kým ju spracujeme trvá istý čas a potom ideme na trh, keď je cena už inde. Druhý problém je, že prišla pandemická kríza, ktorá má aj ekonomické dosahy. To spotrebu palív ženie dole a celosvetovo klesá o desiatky percent.

Vidíme, že v neľahkej situácii sú aj naši odberatelia pohonných hmôt, ktorí sa dostávajú do problémov s insolvenciou a cash-flow. Zároveň sme strategický podnik a musíme dodávať pohonné hmoty pre tento štát, aby vedel fungovať. Sú to parciálne veci, ktoré sa zlievajú do jedného celku. V závere to vyzerá tak, že teraz sa u nás veľmi veľa pracuje a naraz riešime veľa vecí. Slovnaftársky tím si však už poradil s nejednou ťažkou situáciou v minulosti.

Hovorili ste, že časť zákazníkov vám má problém platiť. Do akej miery je to veľký problém?

Množstvo našich partnerov má prevádzky so zariadeniami, ktoré majú kúpené na úver. A ten ich ťaží. Keď im odpadne časť spotreby, nevedia vykryť ani svoje fixné náklady a dostávajú sa do ekonomických problémov. Boli sme v situácii, keď nás jeden partner oslovil s tým, či nám nevie dodať nejakú službu a za to mu dáme palivo. To percento zatiaľ nie je signifikantne vysoké, ale rastie a stane sa snehovou guľou ak vláda nepodrží celú podnikateľskú sféru.

A ako koronakríza zasiahla firmu vo vnútri?

Vedeli sme, že musíme zaistiť bezpečnosť a zdravie našich zamestnancov, preto sme veľmi rýchlo prijímali opatrenia. Začali sme merať teplotu. Najskôr tým, ktorí vchádzajú do zóny, ktorá je najviac kritická, následne sme to začali aplikovať v celom Slovnafte. Boli sme podľa mňa jedným z prvých zamestnávateľov, ktorí zabezpečil plošné meranie teploty. Snažili sme zabezpečiť rýchlo rúška, respirátory, dezinfekciu priestorov.

Nemali ste s tým problémy? Aj samotný štát hovoril o komplikáciách ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:24