TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Bratislava zavretá a Šaľa otvorená? V hre je možnosť, že ekonomika sa otvorí po okresoch

24.04.2020, 12:08
Ekonómovia chcú otvárať prevádzky regionálne, podľa počtu nakazených. O tom, či je to možné, rozhodnú odborníci.

Situácia v Šali sa vracia do normálu. Deti v rúškach čakajú pri vstupe na kúpalisko v neďalekej obci Diakovce, samozrejme, s dvojmetrovými odstupmi.

Kým v Bratislave ešte nie je možné ani osviežiť sa čapovaným pivom na vonkajších terasách, v Banskej Štiavnici domáci živo diskutujú o uvoľnení ďalších opatrení v Poltári a Detve na lavičke pred kaviarňou. Už týždne tam totižto nemali žiadneho nakazeného.

Aj takto by mohla vyzerať situáciu na Slovensku, ak epidemiológovia odsúhlasia najnovší návrh ekonómov o postupnom otváraní prevádzok v regiónoch v závislosti od šírenia nákazy koronavírusu.

​Návrh odlišného prístupu k uvoľňovaniu ekonomiky dnes predstavili na stretnutí s premiérom Igorom Matovičom a ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO). 

Ekonómovia navrhli, aby namiesto celoplošného aplikovania štyroch fáz, ktoré Matovič predstavil v pondelok, sa prevádzky otvárali podľa šírenia nákazy v konkrétnych regiónoch. 

"Ak by došlo k tomu, že niektoré regióny sa budú ukazovať problematickejšie ako iné, a bude to relatívne koncentrované, či v takých regiónoch by niektoré fázy mohli byť spomalené, napríklad otváranie škôl, reštaurácii, ale zvyšok Slovenska by kvôli tomu netrpel a teda by mohlo otváranie ekonomiky naďalej pokračovať," priblížil návrh nového prístupu ekonóm Ján Tóth.

Regionálne otváranie

Príkladom regionálneho otvárania by mohla byť napríklad Šaľa, ktorá doteraz zaznamenala len šesť prípadov nákazy koronavírusom.

Či už je za dôvodom nízkeho počtu nakazených zodpovedný prístup obyvateľov regiónu alebo nie, podľa ekonómov by v takejto situácii bolo možné pristúpiť k ďalšej fáze otvorenia ekonomiky. 

Problematickým by však mohol byť presun obyvateľstva medzi regiónmi, preto o celej veci budú rozhodovať epidemiológovia a zdravotnícki odborníci.

Obdobie po kríze

Podľa Matoviča nemá zmysel, aby niektoré časti Slovenska doplácali na regióny, ktoré k opatreniam pristupujú benevolentnejšie. 

"Ak sa bude zle situácia vyvíjať v konkrétnom regióne, tak tam otváranie nových prevádzok zabrzdiť, alebo aj zvoliť opačný systém, zatvoriť niektoré prevádzky," povedal o odlišnom prístupe k otváraniu ekonomiky premiér.

"Tento podnet na to, aby sme pozerali na prípadné otváranie nových prevádzok z regionálneho pohľadu, možno až na úroveň okresov, je veľmi zaujímavý, som sám zvedavý, ako sa k tomu postavia epidemiológovia," dodal premiér.

Omeškaná pomoc 

"Keď sa aj schvaľujú opatrenia v parlamente, tak to ešte neznamená reálnu pomoc, kým prídu do života uplynie aj nejaký čas, to treba jednoznačnej monitorovať z viacerých hľadísk," myslí si viceprezident Národnej banky Slovenska Ľudovít Odór.

Podľa Odóra to závisí od administratívy a toho, do akej miery sú v rýchlom dodaní pomoci prekážky, ktoré sa dajú odstrániť. 

Dôležité je podľa viceguvernéra aj odhadnúť "biele miesta na mape, kde ešte tá pomoc je potrebná," povedal. 

"Nikdy sme ešte v tejto situácii neboli, tak nie je také jednoduché hneď od začiatku nastaviť tú pomoc adekvátne," dodal. Zavedené opatrenie je preto potrebné pravidelne monitorovať a pružne reagovať.

Koronavírus a COVID - 19

Koronavírus na Slovensku a vo svete 23:13 Trump: Výrok o liečbe COVID-19 vpichovaním dezinfekcie bol sarkazmom Prezident USA Donald Trump v piatok vyhlásil, že svoju výzvu - brániť sa pre koronavírusom SARS-CoV-2 vnútrožilovou aplikáciou dezinfekčného prostriedku - myslel ako sarkazmus. "Tú otázku som položil sarkasticky novinárom ako vy, len pre to, aby som videl, čo sa bude diať," uviedol prezident pred novinármi v Bielom dome. 22:52 Trump podpísal ďalší zákon o finančnej pomoci, a to pre podnikateľov a nemocnice Americký prezident Donald Trump podpísal ďalší zákon o finančnej pomoci na podporu malých a stredných podnikov zasiahnutých negatívnymi dôsledkami pandémie nového koronavírusu. Ako v piatok informovala televízia NBC, Trumpova administratíva na to vyčlenila 484 miliárd dolárov, ktoré sú určené aj pre nemocnice, pretože pre epidémiu museli odložiť isté druhy operačných zákrokov. 22:13 Prokuratúra v USA obvinila predajcu z porušenia krízového zákona Federálna prokuratúra v New Yorku obvinila miestneho obchodníka z toho, že v čase krízového riadenia krajiny nahromadil niekoľko ton nedostatkového ochranného materiálu vrátane respirátorov a tvárových štítov, ktoré následne s prirážkou predával. Agentúra Reuters uviedla, že obchodník je prvým v USA, kto bol počas pandémie choroby COVID-19 obvinený z porušenia zákona o obrannej výrobe.  21:58 Trnavská automobilka PSA výrobu zatiaľ neobnoví Dôvody, kvôli ktorým trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia prerušila pred piatimi týždňami produkciu, pretrvávajú. Vedenie sa výrobu rozhodlo neobnoviť najmenej do 30. apríla. O ďalšom vývoji bude podľa hovorcu Petra Šveca následne informovať. 21:49 Faerské ostrovy ponúkajú počas pandémie virtuálne prehliadky tamojšej prírody Faerské ostrovy patriace k Dánsku ponúkajú počas koronavírusovej pandémie možnosť zoznamovať sa so svojím prírodným bohatstvom prostredníctvom virtuálnej prehliadky, uviedla v piatok agentúra AFP. 21:29 Air France dostanú záchranný balíček sedem miliard eur Aerolinky Air France dostanú s podporou francúzskej vlády úverový balíček sedem miliárd eur, aby tak zvládli koronakrízu. Tri miliardy im požičia štát, ktorý bude ručiť až za 90 percent zvyšných úverov od šiestich bánk. Oznámil to dnes minister financií Bruno Le Maire. So zoštátnením skupiny Air France-KLM sa podľa neho v tejto chvíli nepočíta. Podľa agentúry Reuters musí tento krok ešte schváliť Európska komisia.

Zdroj: Reuters
21:27 Pracoviská rezortu vnútra budú od pondelka verejnosti k dispozícii dlhšie Kontaktné pracoviská ministerstva vnútra prejdú od pondelka z trojhodinového na šesťhodinový režim úradných hodín. Informoval tlačový odbor rezortu. Pripomenul však, že z dôvodu ochrany verejného zdravia v súvislosti s novým koronavírusom naďalej platí mnoho obmedzení v poskytovaní služieb. 21:01 Tom Hanks poslal list a písací stroj šikanovanému chlapcovi Americký herec Tom Hanks poslal list a písací stroj značky Corona austrálskemu chlapcovi, ktorý mu napísal a posťažoval sa, že počas koronavírusovej krízy čelí posmechu kvôli tomu, že sa volá Corona. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na austrálsku televíziu. 20:42 Nemecké ministerstvo navrhlo futbal v rúškach, kluby sú proti Veľké pobúrenie vyvolal v Nemecku návrh ministerstva práce a sociálnych vecí, aby futbalisti po reštarte sezóny hrali s rúškami chrániacimi nos a ústa. Podľa úradu však ide iba o jednu z možností v prvotnej úvahe, ako zabezpečiť vhodné pracovné prostredie pre hráčov. 20:33 Hasiči odoberali vzorky 20:13 Koronavírus sa v Taliansku začal šíriť pravdepodobne už v januári Ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu, sa začalo v Taliansku šíriť už v januári. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila talianska nadácia Bruna Kesslera (FBK), informovala v piatok agentúra Reuters. 19:39 Vo Francúzsku pribudlo najmenej úmrtí od konca marca Francúzsko registruje za posledný deň 389 úmrtí s COVID-19, najmenej od konca marca. Naďalej ubúda počet ľudí v nemocniciach aj na JIS, píše tlač. 19:31 Matovič o otváracích hodinách pre seniorov 19:24 Bilancia vo svete
Zdroj: worldmeters.info
19:20 Kongres USA schválil pomoc malým podnikom, Trump zákon podpísal Snemovňa reprezentantov Spojených štátov vo štvrtok miestneho času (v noci na dnes SELČ) drvivou väčšinou hlasov schválila pomoc malým podnikom a nemocniciam. Balík, ktorý má uľahčiť ekonomické vplyvy pandémie choroby COVID-19, má objem 484 miliárd dolárov.. Opatrenie, ktoré dnes podpísal prezident Donald Trump, už v utorok jednomyseľne schválil Senát. 18:57 Matovič navštívi osadu v Bystranoch Zajtra navštívi premiér Igor Matovič rómsku osadu v obci Bystrany. O 14.00 vystúpi na brífingu. 18:40 Taliansko hlási najnižší nárast obetí od 19. marca V Taliansku za posledný deň zomrelo 420 pacientov s koronavírusom, čo je najnižšia denná bilancia od 19. marca. Celkom má Taliansko takmer 26-tisíc obetí choroby COVID-19. Počet infikovaných vzrástol o 3021, teda viac, než vo štvrtok. Informoval o tom dnes úrad civilnej ochrany. 18:09 Španielsko stanovilo ceny rúšok, dostupnosť tým možno zníži Španielska vláda vo štvrtok svojím nariadením stanovila maximálnu predajnú ceny pre ochranné rúška a dezinfekčné gély, aby tým odradila špekulantov. Predajcovia a výrobcovia ochranných pomôcok však tvrdia, že štát týmto krokom zrejme dostupnosť prostriedkov ešte zníži, pretože mnohým podnikom sa už neoplatí rúška vyrábať ani distribuovať. Napísala to dnes agentúra DPA. Podľa vládneho nariadenia sa teraz musia rúška predávať maximálne za 96 centov za kus a 150 mililitrové balenie dezinfekcie za 3,15 eura. 17:52 Zomrie viac Američanov ako vo Vietname Televízia CNN v dnešnom komentári uviedla, že hoci sa predpokladá, že v USA sa situácia začína zlepšovať, zomrú ešte ďalšie desiatky tisíc ľudí. CNN predpokladá, že koronavírus do budúceho týždňa zabije viac než 58-tisíc Američanov, čo prekoná americký počet obetí vojny vo Vietname. 17:36 V USA koronavírusu podľahlo už vyše 50-tisíc ľudí V Spojených štátoch podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo s chorobou COVID-19 už vyše 50-tisíc ľudí. Doteraz je v krajine 870-tisíc nakazených. 17:27 Cyklisti skončili v domácej karanténe 17:22 Takmer polovica infikovaných v Taliansku je z domovov dôchodcov Takmer polovica nových prípadov nákazy koronavírusom zistených v Taliansku v apríli bola zistená v zariadeniach starajúcich sa o dôchodcov. Vyplýva to zo štúdie talianskeho Národného zdravotníckeho inštitútu zverejnenej v piatok, píše agentúra DPA. 17:17 Koronavírus na americkom torpédoborci Na americkom torpédoborci USS Kidd v Karibiku vypukla nákaza choroby COVID-19. Pentagon oznámil, že nakazených evakuovali, plavidlo mieri do prístavu. 17:03 WHO chce urýchliť vývoj liekov proti koronavírusu aj ich distribúciu Svetová zdravotnícka organizácia začala globálnu iniciatívu, ktorá má urýchliť vývoj, výrobu a spravodlivú distribúciu vakcín a liekov pre zvládnutie pandémie koronavírusu. Plán podporuje Nemecko a Francúzsko, naopak Spojené štáty sa ho zúčastniť nehodlajú, uviedla agentúra Reuters. 17:00 Čaputová sa stretne s Krajčím a Krajniakom Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok popoludní stretne v Prezidentskom paláci s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím . Hovoriť by mali o situácii v zariadeniach sociálnych služieb. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. 16:56 V Británii pribudlo 684 úmrtí V nemocniciach v Británii zomrelo na následky choroby COVID-19 za posledných 24 hodín ďalších 684 ľudí. Ide o mierny nárast oproti číslam uvádzaným vo štvrtok, zároveň je to však jeden z najnižších údajov od 6. apríla. Novo nakazených evidujú úrady 5386, čo je najvyšší denný počet za tento týždeň.  15:58 Analýza tiež hovorí o tom, že na Slovensku sa vytratila štandardná krivka nového koronavírusu. Je to spôsobené tým, že na Slovensku je veľa rómskych osád a s tým spojených mnoho malých vrcholov, ktoré tento stav predlžujú. 15:55 Základný scenár je približne 5 600 infikovaných ľudí, 3 300 symptomatických, 700 hospitalizovaných z čoho 250 pozitívnych, približne 75 ventilácií. 15:54 V najvyššom vrchole, ktorý sa pohybuje päť mesiacov od dnešného dňa mali približne 5 500 infikovaných, z čoho by sme mali 700 hospitalizovaných, potrebovali by sme 75 ventilátorov, povedal Smatana. 15:51 K dnešnému dátumu predikujeme hodnotu redprodukčnej sily 0,8, hovorí Smatana. 15:50 Bratislavský samosprávny kraj otestoval do piatka v rámci celoplošného testovania zamestnancov deviatich zariadení sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. V prípade prvých štyroch zariadení už pozná aj výsledky, všetky testy na COVID-19 sú negatívne. 15:44 Je nevyhnutné pripraviť pandemické plány a dobudovať infraštruktúru, hovorí Smatana. 15:43 Mali by sme dokončiť celý plán uvoľnovania a zavádzania opatrení, hovorí Smatana. 15:39 Tento model je tretí, hovorí Smatana. 15:39 Šéf Inštitútu zdravotnej politiky Jjuraj Smatana hovorí o novej prognóze vývoja pandémie. 15:38 Nový rekord v povojnovej histórii Nemecka. Ekonomika klesne o viac ako šesť percent Nemecká ekonomika tento rok klesne o viac ako šesť percent, čo bude nový rekord v povojnovej histórii krajiny. Uviedol to v piatok vládny zdroj, ktorý nechcel byť menovaný. Predpovedal tiež, že v nasledujúcom roku 2021 sa najväčšie európske hospodárstvo zotaví z pandémie nového koronavírusu a vzrastie o vyše päť percent Ako prvý zverejnil túto informáciu časopis Der Spiegel, podľa ktorého ministerstvo hospodárstva predstaví svoju novú prognózu na budúci týždeň. 15:28 J&T a EPH bezplatne dodajú tisíc unikátnych opakovane použiteľných masiek J&T a EPH bezplatne dodajú tisíc unikátnych opakovane použiteľných masiek pre Slovensko a Česko. Celotvárové ochranné masky vyvinuli vedci Českého vysokého učení technického v Prahe, majú kvalitnejšie filtre, ako respirátory triedy FFP3, ich životnosť je až dva týždne a tak pre pracovníkov v prvej línii dokážu nahradiť až stovky tisíc bežných jednorázových respirátorov. Ochranné masky vznikli modifikáciou masky na šnorchlovanie, ku ktorej je pomocou špeciálneho nástavca pripojený filter. „Modifikáciou je nástavec na pripojenie filtra antivírového filtra P3R, ktorý využívajú záchranné zložky i armáda a je lepší, než FFP3,“ popísal masku rektor ČVUT Vojtěch Petráček pred pár dňami na tlačovej konferencii v Prahe. „Vytvorili sme niečo, čo chráni aj oči, pretože v prípade exponovaných pracovníkov hrozí infikovanie aj cez očné sliznice“ doplnil rektor. 14:16 V plnej miere budem rešpektovať korekčné stanovisko hygienika. Keď sa nám to vymkne spod kontroly, tak môžeme všetko zatvoriť, hovorí Matovič. 14:11 Je namieste chrániť starších ľudí, bohužiaľ aj takýmito opatreniami. Ak sa hlavný hygienik rozhodne ich zmierniť, ja to budem rešpektovať, povedal Matovič na margo nákupov dôchodcov medzi 9.00 a 11.00 hod. 14:07 Vláda požiada Snemovňu o predĺženie núdzového stavu Česká vláda požiada Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o predlženie núdzového stavu, ktorý v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine platí od 12. marca. 13:41 Dopravný podnik Bratislava prišiel o 91 percent tržieb od cestujúcich Mesto Bratislava sa usiluje rokovať s vládou o finančnej podpore pre Dopravný podnik Bratislava (DPB). V piatok to potvrdil primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že DPB je tretí najväčší zamestnávateľ v Bratislave, na ktorého sa momentálne žiadna zo štátnych pomocí nevzťahuje a ak sa nejaká pomoc nenájde, dôsledky nebudú dobré. DPB od zavedenia mimoriadnej situácie pre pandémiu nového koronavírusu klesli tržby od cestujúcich o 91 percent. Mesačne to znamená prepad o asi štyri milióny eur. Dopravca sa preto zrejme nevyhne prepúšťaniu. 13:38 Upravený zisk talianskej ropnej firmy Eni sa prepadol o vyše 90 percent Talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni zaznamenala v prvom kvartáli prepad upraveného zisku a skresala prognózu produkcie a investícií na celý rok. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá výrazne znížila dopyt po komoditách. Firma uviedla, že upravený čistý zisk dosiahol v prvom kvartáli 59 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 94 percent.  13:23 Vyjadrenia poslancov Smeru 12:55 Predstavitelia ministerstva školstva hovoria o otváraní ihrísk 12:41 "Dôsledky nášho nezodpovedného konania uvidíme tak o dva týždňe a potom zase budeme smutní," dodal Matovič. "To nie je o tom, že by sme ekonomiku nechceli uvoľňovať, ale krátke uvoľnenie môže spraviť omnoho väčšiu facku," povedal Heger. 12:40 "Keď sme oznamovali opatrenia v súvislosti s Veľkou nocou, ja v tom trochu vidím dopady," povedal Matovič v súvislosti s tým, že mnohí ľudia sa rozhodli opustiť okres ešte predtým, než to bolo počas sviatkoch zakázané.  12:33 "Dnes máme prístup k celému Slovensko," povedal Matovič. Podľa Matoviča by podľa navrhovaných zmien ekonómov bolo pristupovanie k štyroch fázam otvárania ekonomiky individuálne podľa situácie v konkrétnom regióne.   12:27 "Je veľmi dôležité, že takéto stretnutia pravidelné budú, zároveň sa na to pozerať nie len zo zdravotníckeho, ale aj ekonomického hľadiska, to, čo budem tlmočiť ľuďom, ktorí sa na to pozerajú zo zdravotníckeho hľadiska, je otváranie nových prevádzok z regionálneho hľadiska," povedal premiér Igor Matovič.  12:25 Ľudovír Odór, viceguvernér NBS: "Nikdy sme ešte v tejto situácii neboli, nie je úplne jednoduché takúto pomoc nastaviť, preto je dôležité to pravidelne sledovať, aj na týždennej báze, aby sme vedeli veľmi pružne reagovať, aby tá pomoc bola čo najrýchlejšia." 12:23 "Ak by došlo k tomu, že niektoré regióny sa budú ukazovať problematickejšie, ako iné, tak sa pozrie na to, že v týchto regiónoch by sa to spomalilo a vo zvyšku Slovenska by sa pokračovalo v otváraní," ekonóm Ján Tóth povedal, že navrhujú otvárať ekonomiky viac regionálne, než celoplošne.  12:19 Ekonómovia na dnešnom rokovaní prehodnocovali prijaté opatrenia. "Objem peňazí je masívny," povedal Heger. Slovensku podľa neho najviac chýba dopyt zo zahraničia.  12:17 Minister financií Eduard Heger: "Európska únia naozaj veľmi zefektívnila komunikáciu a pripravuje masívnu podporu krajinám. Krajiny, ktoré sú rozpočtovo zodpovedné, majú dnes omnoho lepšiu pozíciu, vidíme, že napríklad Nemecko je pripravené veľa peňazí investovať späť do ekonomiky. Slovensko sa chce dostať stranu rozpočtovo zodpovedných, lebo toto je tá slnečná strana." Minister povedal tiež, že opäť chce zo Slovenska spraviť tigra Európy.  12:14 Sledujte brífing Igora Matoviča po rokovaní s ekonómami 12:11 Trhovisko Miletičova je opäť otvorené, platia však viaceré pravidlá Trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove je od piatka opäť otvorené pre verejnosť. Mestská časť tak urobila po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Samospráva však zároveň všetkých nakupujúcich žiada o dôsledné dodržiavanie prísnych pravidiel, ktoré pre otvorenie trhoviska platia. 11:50 Brífing samosprávnych krajov 11:43 Koronavírus v USA podľa odborníkov oslabujú slnko, teplo a vlhkosť Koronavírus zjavne rýchlejšie oslabuje, keď je vystavený slnečnému žiareniu, teplu a vlhkosti, uviedol na tlačovej konferencii William Bryan, ktorý vedie oddelenie pre vedu a technológiu amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, podľa ktorej to môže naznačovať, že nákazlivosť koronavírusu sa v letných mesiacoch zníži. 11:22 Diskusie o oživení ekonomiky Predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger sa v piatok dopoludnia stretli na Úrade vlády SR s poprednými slovenskými ekonómami - členmi ekonomického krízového štábu. Diskutovať by mali najmä o oživovaní slovenskej ekonomiky. Informoval o tom pred stretnutím Heger. Na minulom rokovaní ekonomického krízového štábu sa podľa neho diskutovalo o akútnych problémoch ekonomiky. "Teraz sa ideme pozrieť skôr na tú druhú fázu, a tou je samotné oživovanie," priblížil Heger.

11:19 Dôchodcovia v dlhom rade Situáciu pred Kauflandom v bratislavskej mestskej časti Petržalka zachytil dôchodca Ivan Hankus. Rad dosahoval niekoľko desiatok metrov a o dodržiavaní povinných rozostupov sa dá len ťažko hovoriť.
11:01 Počet úmrtí na nový koronavírus vo svete presiahol 190-tisíc Počet úmrtí na nákazu spôsobenú koronavírusom prekročil vo svete 190.000. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie. 10:56 Pozitívny prípad v seredskom domove Po tom, ako včera bola pozitívne na COVID-19 testovaná jedna z pracovníčok Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb pre dospelých v Seredi, otestovali vo večerných hodinách všetkých 111 klientov zariadenia. "S napätím čakáme, ako to dopadne. Otestovaných je aj všetkých 46 zamestnancov, infikovaná pracovníčka je v domácej karanténe. Otázkou zostáva, ako sa novým koronavírusom nakazila," povedala riaditeľka Milada Floriánová. Subjektívne podľa nej nikto zo zariadenia nepociťuje ťažkosti. 10:20 Francúzsky prezident Emmanuel Macron poďakoval nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za starostlivosť poskytovanú francúzskym pacientom infikovaným koronavírusom. 10:02 Pribudli dve úmrtia Na Slovensku pribudli vo štvrtok dve úmrtia pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 17. 10:02 Je dôležité, že opatrenia, ktoré sme urobili na opatrenia ekonomiky sú dobré a masívne. Potvrdili námto aj viacerí ekonómovia, povedal Heger. 10:01 Pozerali sme, ako ešte analyticky vyhodnocovať fázy otvárania, hovorí minister financií. 09:52 V osade Ladislavov dvor pri Leviciach sa začalo testovanie V piatok po 8. hodine sa začalo testovanie obyvateľov rómskej komunity v lokalite Ladislavov dvor, ktorá je súčasťou mesta Levice. Testovanie na ochorenie COVID-19 zabezpečujú Ozbrojené sily SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny, informovala radnica. 09:48 "Slovensko nie je sultanát a pán premiér nie je sultán, ktorý tu môže halabala prikazovať a zakazovať. Matovič stojí na čele demokratického štátu a má sa tak aj správať," hovorí Pellegrini. Matoviča vyzval, aby ešte dnes spolu s hlavným hygienikom opatrenie zmenili tak, aby dôchodcovia mohli nakupovať aj v sobotu.  09:46 "Zajtra je prvý deň, kedy majú okrem lekární a púmp zostať všetky prevádzky pre dôchodcov nad 65 rokov zatvorené a bude pre nich zakázané tam vstúpiť," rozhorčil sa Pellegrini.  09:45 Expremiér pripomína aj to, že medzi dôchodcami je stále aj veľa pracujúcich. "Množstvo z nich je aj v prvej línii, pracujú ako lekári," pripomína.  09:44 "Zdá sa, že hádžeme hrach na stenu a nič sa nezmenilo," hovorí Pellegrini v súvislosti s tým, že požadovali zmenu. "Je neprípustné, aby sme takto ovplyvňovali kvalitu života tých, ktorí sú najviac ohrození koronavírusom," kritizuje Pellegrini.  09:44 Včera na Slovensku zistili 35 novým prípadov nákazy koronavírusom. Vyliečilo sa 67 ľudí, dvaja pacienti zomreli. Otestovali 3 840 ľudí. 09:42 Pellegrini kritizuje najmä to, že dôchodcovia dostali zákaz nakupovať v inom čase, ako je pre nich vyhradený.  09:41 Expremiér Peter Pellegrini kritizuje, že sa zmenil čas na nákupy pre seniorov.  09:25 Smer o obmedzení nákupov dôchodcov 08:44 Zverejnil usmernenie pre vonkajšie športoviská Úrad verejného zdravotníctva zverejnil usmernenie pre vonkajšie športoviská bezkontaktného športu.  "Odporúčame národným športovým zväzom a športovým zväzom rozpracovať opatrenia pre podmienky príslušných športov do 30. apríla a zverejniť ich na svojom webovom sídle," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 08:36 Počet ľudí s COVID-19 sa v Nemecku zvýšil na vyše 150-tisíc Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 2337 na celkových 150 383, informovala v piatok agentúra Reuters. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 227 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 5321. 08:30 Ekonomický krízový štáb Dnes o 10.00 sa na Úrade vlády stretne premiér Igor Matovič s členmi ekonomického krízového štábu. 07:53 Lombardsko začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 Taliansko začalo vo štvrtok v regióne Lombardsko s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky, informovala agentúra AFP. 07:18 Trump: Sociálny dištanc kvôli koronavírusu by mohol platiť do leta Americký prezident Donald Trump vo štvrtok večer na pravidelnej tlačovej konferencii uviedol, že takzvané sociálne dištancovanie nariadené kvôli koronavírusu by mohlo platiť do začiatku leta. Šéf Bieleho domu tiež poznamenal, že veľmi skoro bude vakcína, ale bohužiaľ následné klinické testy budú ešte nejakú chvíľu trvať. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zdroj: Reuters
07:15 Americký Kongres schválil pomoc na boj s COVID-19 vo výške 480 miliárd dolárov Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila dodatočnú finančnú pomoc vo výške 480 miliárd dolárov (približne 442 miliárd eur), ktorá má pomôcť hospodárstvu zasiahnutému pandémiou koronavírusu, informovala v piatok agentúra AFP. Pomoc je určená pre malé podniky, nemocnice, ako aj na testovanie na COVID-19. 07:15 V USA zomrelo za deň 3 176 ľudí Takmer 50-tisíc ľudí už v USA podľahlo ochoreniu COVID-19 po tom, ako v krajine v priebehu jedného dňa zaznamenali ďalších 3176 úmrtí, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Celkový počet obetí nákazy je 49 759 a 866 646 osôb je infikovaných. 07:12 COVID-19 potvrdili u 840 námorníkov z lode USS Theodore Roosevelt Ochorenie COVID-19 potvrdili u najmenej 840 námorníkov z americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, informovala vo štvrtok webová stránka The Hill.
Americké vojenské námorníctvo vykonalo testy na koronavírus SARS-CoV-2 u celej posádky lietadlovej lode. Nákazu zatiaľ potvrdili u 840 námorníkov a na výsledky "menšieho počtu" testov sa stále čaká.
Zdroj: TASR/AP
07:11 V Česku končí zákaz voľného pohybu Dnešným dňom končí zákaz voľného pohybu osôb, ktorý v Česku kvôli epidémii nového koronavírusu platil od 16. marca. Ľudia sa zároveň môžu oddnes pohybovať vo voľnom priestore v skupinách až desiatich osôb, a nie maximálne dvaja, ako doteraz. Možné je tiež cestovať do zahraničia, vrátane dovoleniek. Pri návrate do Česka sa však ľudia budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus, alebo budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu.

01 - Modified: 2024-04-26 08:37:33 - Feat.: - Title: SaS varuje: Vláda pripravuje zvýšenie ďalšej dane 02 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:18