StoryEditor

Maďari sa nám v piatok postavia do cesty

07.05.2009, 15:00
Maďarské odbory chystajú na piatok štrajk. Jednou z oblastí, ktorých sa to dotkne je aj vlaková doprava a preto by cestujúci zo Slovenska mohli mať problémy dostať sa k našim južným susedom.

Maďarské štátne železnice (MÁV) a odborové zväzy pritom ešte stále rokujú o tom, koľkých vlakov sa štrajk dotkne. Štrajk potrvá v piatok od 00:00 do 18:00 hodín.

Rokovania trvajú
Ako pre HNonline povedal hovorca MÁV-u Tibor Sigulinszki, odbory chcú povoliť 372 vlakov z celkového počtu 3200, ktoré ten deň premávajú. MÁV však chce zabezpečiť aspoň 466 vlakov. "V súčasnosti prebiehajú rokovania. Ak sa zrodí kompromis, budú premávať vlaky, ktoré budú súčasťou dohody," hovorí Sigulszki. V prípade, ak sa dvom stranám nepodarí dospieť k dohode, MÁV sa podľa slov hovorcu bude snažiť zabezpečiť čo najviac vlakových spojení. Ako však dodáva, problém bude s cestovným poriadkom, keďže "aj jediný štrajkujúci pracovník dokáže ochromiť dopravu."

Iba po hranicu
Cestujúcich zo Slovenska sa štrajk môže dotknúť napríklad vtedy, ak chcú cestovať medzištátnymi linkami Eurocity, ktoré sa v čase štrajku môžu dopraviť iba po hranicu daného štátu. "Súpravy medzinárodných EuroCity vlakov, rýchlikov a tiež osobných vlakov budú až do odvolania štrajku jazdiť po pohraničné prechodové stanice s Maďarskom a z nich sa budú vracať podľa grafikonu vlakovej dopravy. To znamená, že vlaky do a z Maďarska budú z pohraničných prechodových staníc na Slovenskom území jazdiť podľa cestovného poriadku," povedal pre TASR hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Návrat vlakov je nevyhnutný. Ako vysvetľuje Sigulszki, "prichádzajúci vlak by mohol len neisto pokračovať vo svojej ceste, preto sa na hraničnom priechode musí otočiť."

Namiesto vlaku autobus
Ak však nechcete riskovať a ostať na stanici s kufrom v ruke, namiesto vlaku radšej cestujte autobusom. Priamo do Budapešti ide z Bratislavy päť autobusov:
O 10:45 autobus Atudent Agency z Brna
O 13:30 autobus Katev Travel & Commercial z Prahy
O 15:30 autobus Volánbusz z bratislavského letiska
O 20:15 autobus Student Agency z Prahy
O 01:45 autobus Touring Europabus Romania z Hamburgu

Autobusové spoje z Budapešti do Bratilavy:
O 6:30 autobus spoločnosti Volánbusz z Budapešti
O 7:00 autobus International Lines z gréckych Atén
O 9:15 autobus Student Agency z Budapešti
O 16:15 autobus Student Agency z Budapešti
O 23:00 autobus Katev Travel & Commercial z bulharskej Sofie
O 23:00 autobus Touring Europabus Romania z rumunskej Bukurešti

Prečo sa štrajkuje
Hovorca MÁV-u vysvetľuje, že požiadavky odborov sú pre nich nesplniteľné. Okrem iného od nich žiadajú príspevok 250-tisíc forintov pre každého zamestnanca z predaja dcérskej spoločnosti MÁV CARGO rakúskej spoločnosti RCA Rail Cargo Austria. "Vyše poldruha roka chcú od MÁV-u stále nové a nové požiadavky a štrajkom si chcú vynútiť extra príspevky," hovorí Sigulszki, ktorý nevylúčil ani ďalšie štrajky do budúcna.

Štrajk u našich južných susedov organizuje Nezávislá demokratická liga odborov (Liga szakszervezetek) a týka sa nielen železníc, ale aj odborovej organizácie pedagógov, lekárov, pracovníkov v zdravotníctve a sociálnych službách. Ako pre HNonline povedal hovorca Ligy Péter Fiedler, po predložení vládneho programu na oživenie maďarskej ekonomiky novým premiérom Gordonom Bajnaim, považujú za "neprijateľné tie plánované opatrenia, ktoré opäť nevýhodne zasiahnu v prvom rade zamestnancov a pracovníkov verejnej sféry." Ako dodáva Fiedler, "v prípade, ak piatkový štrajk bude neúčinný, zo strany odborového zväzu možno očakávať ďalšie akcie."

Odbory štrajkujú proti zvyšovaniu daní, zrušeniu podpory bývania a dotácií pre plyn, proti rušeniu 13. platu a 13. dôchodku, ako aj snahe premiéra do pár rokov zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 65 rokov. Žiadajú zaviesť aj protikorupčné opatrenia a opatrenia na zamedzenie čiernej práce. Odbory sa do štrajku zapájajú heslom: "Namiesto obmedzenia prácu."

Vlakové spojenie do Maďarska na piatok 8. mája

Medzi Slovenskom a Maďarskom jazdia vlaky osobnej dopravy cez 5 pohraničných prechodových staníc:
Rusovce - Rajka Štúrovo - Szob Fiľakovo - Somosköújfalu Lenártovce - Bánréve Čaňa - Hidasnémeti. Cez pohraničnú prechodovú stanicu Rusovce - Rajka jazdia denne dva páry rýchlikov, a to R 470/471 Amicus z Budapešti do Prahy a späť a R 474/475 Jadran z Prahy do Splitu a späť.

Cez pohraničnú prechodovú stanicu Štúrovo - Szob jazdí denne:
- jeden pár vlakov EuroNight 477/476 Metropol z Berlína do Budapešti
- 4 páry EuroCity (EC) vlakov, a to EC 273/272 Jaroslav Hašek z Prahy do Budapešti a späť, EC 171/170 Hungaria z Berlína do Budapešti a späť, EC 175/174 Ján Jesenius z Hamburgu do Budapešti a späť EC 345/344 Avala z Prahy do Belehradu a späť
- dva páry rýchlikov – R 471/470 Amicus z Prahy do Budapešti a späť, R 475/474 Jadran z Prahy do Splitu a späť
- 3 páry osobných vlakov zo Štúrova do Budapešti.

Cez pohraničnú prechodovú stanicu Fiľakovo – Somosköújfalu jazdí denne 6 párov osobných vlakov. V tomto úseku jazdia vlaky len v pohraničnom pásme.

Cez pohraničnú prechodovú stanicu Lenártovce – Bánréve jazdia denne dva páry osobných vlakov. V tomto úseku jazdia vlaky len v pohraničnom pásme.

Cez pohraničnú prechodovú stanicu Čaňa – Hidasnémeti jazdia:
- denne dva páry IC vlakov, a to IC 536/537 Hornád z Košíc do Pécs a späť IC 532/533 Rákoczi z Košíc do Budapešti a späť
- jeden pár rýchlikov – R1380/1381 Cracovia z Krakova
- jeden pár osobných vlakov z Košíc do Budapešti a späť
- 1 pár osobných vlakov z Košíc do Füzesabony a späť.

(TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:35