StoryEditor

Sulík: Audítorská spoločnosť Deloitte tunelovala verejné peniaze. Malo ísť o milióny

07.05.2020, 09:40
Spoločnosť Deloitte mala vážne pochybiť pri vytváraní audítorského posudku hlavného mesta Bratislava. Sulík podáva podnet na Najvyšší kontrolný úrad.

Audítorská spoločnosť Deloitte tunelovala verejné peniaze a klamala, oznámil dnes na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Povedal tiež, že v tejto veci podáva podnet na Úrad pre dohľad nad výkonom auditu.

"V roku 2019 prebehol audit Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na účtovanie a financovanie hlavného mesta SR Bratislavy v období rokov 2016 až 2018," audit vykonala spoločnosť Deloitte, ktorá sa podľa starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzany Aufrichtovej k zákazke dostala pochybným spôsobom. 

"S Jánom Kuciakom sme písali článok, ako sa spoločnosť Deloitte dostala k audítovaniu hlavného mesta na štyri roky," povedala starostka. 

Spoločnosť Deloitte v správe uviedla, že v účtovníctve hlavného mesta je všetko v poriadku. NKÚ však hovorí opak. "Renomovaná audítorská spoločnosť nemôže potvrdiť iné výsledky ako tie, ktoré sú v súlade s pravdivým stavom," povedal Sulík. 

"Dospelo to až na takú úroveň, že predseda NKÚ vyzýva o zváženie legislatívnej úpravy zákona o obecnom zriadení tak, aby v ňom bola uzákonená povinnosť, aby účtovná závierka bola predkladaná zastupiteľstvu," dodala Aufrichtová.

HN požiadali o vyjadrenie aj spoločnosť Deloitte. Na ich odpoveď čakáme. 

Miliónové nezrovnalosti 

Podľa Sulíka je Deloitte "známa firma" a na jej nekalé praktiky upozorňovali už roky. "Vieme si predstaviť, že ešte za minulej vlády, lebo sa tam podohadovali s Dankom, Matečnou, boh vie s kým všetkým, so smerákmi, a tunelovali verejné peniaze, na toto sme opakovane upozorňovali," povedal minister.

"Teraz máme na stole prípad hlavného mesta Bratislavy, keď opäť išlo o miliónové nezrovnalosti a spoločnosť Deloitte audit napísala, že všetko je v poriadku," Sulík dúfa, že komora audítorov spoločnosť Deloitte zo svojich radov vylúči. 

"Je to čierna ovca medzi audítormi. Podávam podnet na Úrad pred dohľadom na výkonom auditu, ktorého právomocou je odobrať audítorskú licenciu a vyzývam úrad, aby sa mojim podnetom zaoberal a rozhodol spravodlivo a objektívne, takáto firma tu nesmie fungovať," dodal Sulík. 

Nesúhlasil ani kontrolný úrad 

Sulík citoval list predsedu NKÚ Karola Mitríka, ktorý bol po kontrole auditu vykonaného Deloittom adresovaný ministerstvu vnútra: "Kontrola potvrdila významne prípady porušenia zákona o účtovníctve a postupe účtovania, najmä pri účtovaní pohľadávok, rezerv a opráv z minulých období, následkom čoho nebolo zabezpečené verné a pravdivé zobrazenie skutočnosti," píše sa v liste. 

"V úradníckej reči znamená toto, že klamali," dodal Sulík. Ak bude vo veci podozrenie zo spáchania trestného činu, tak osobne podá trestné oznámenie, či už na spoločnosť Deloitte audit, alebo na vedenie spoločnosti, dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 05:49