StoryEditor

Stavebný pesimizmus sa ešte neskončil

02.12.2001, 23:00

Nepriaznivý vývoj stavebnej produkcie sa nezastavil ani v októbri. Objem 7,5 mld. Sk a medziročný pokles o 1,2 % spôsobil aj nižší objem produkcie v tuzemsku (o 1,4 %). Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia v októbri o 3,1 % vyššia ako v septembri. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. Za desať mesiacov stavebná produkcia medziročne vzrástla o 2,4 %, z toho na novej výstavbe, rekonštrukciách a modernizáciách o 3,9 % a na opravách a údržbe o 6,5 %. Pesimistický názor na vývoj stavebnej produkcie sa potvrdil aj v novembrovom konjunkturálnom prieskume v stavebníctve. Má podľa neho opäť klesajúcu tendenciu (o 3 percentuálne body). Z hľadiska klasifikácie stavieb najvýraznejšie klesol objem prác na inžinierskych stavbách a bytových budovách.
Na rozdiel od nás, napríklad v Českej republike prechodne bojovali "len" so spomaľovaním tempa rastu produkcie. Celková stavebná výroba však v októbri medziročne vzrástla oproti septembru takmer dvojnásobne, o 7,0 %, po vylúčení sezónnych vplyvov o 5,7 %. Rast ovplyvnil najmä silný domáci dopyt. Českými ťahúňmi boli v októbri inžinierske stavby. Na porovnanie, v júli sa v ČR produkcia medziročné zvýšila dokonca o 21, 4 % (bez sezónnych vplyvov o 19,7 %).
Odborníci však ani v posledných mesiacoch roku 2001 nepredpokladajú návrat slovenskej stavebnej produkcie "z červených čísel".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 03:33