StoryEditor

Akcie Telekomu získa rezort hospodárstva

19.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ministerstvo dopravy prevedie svoj 34-percentný balík akcií v telekomunikačnom operátorovi Slovak Telekom na ministerstvo hospodárstva. Včera o tom rozhodla vláda Roberta Fica. K presunu by malo dôjsť na budúci mesiac. Zmena sa uskutoční po kritike Európskej komisie, podľa ktorej je ministerstvo dopravy ako vlastník akcií v konflikte záujmov.
Štátny, 49-percentný podiel v Telekome si v súčasnosti delia ministerstvo dopravy (34 %) a Fond národného majetku (15 %). Ešte v júni kabinet schválil presunutie podielu ministerstva dopravy v Telekome na Fond národného majetku, hoci rezort navrhoval, aby balík akcií prešiel práve na ministerstvo hospodárstva. Neskôr sa navyše zistilo, že prevod na Fond národného majetku by bol v rozpore so zákonom a samotnou akcionárskou zmluvou Slovak Telekomu.
Väčšinovým majiteľom telekomunikačnej spoločnosti, ktorá zahŕňa aj mobilného operátora T-Mobile, je nemecký Deutsche Telekom s 51-percentným podielom. Základné imanie Slovak Telekomu je viac ako 26 miliónov korún. Menovitá hodnota jednej akcie na meno predstavuje tisíc korún. Účastiny sú v listinnej podobe a nie sú verejne obchodovateľné. Menovitá hodnota 34 percentného majetkového podielu štátu predstavuje 8,85 milióna korún.
Akcie podniku sa mali presunúť pre opakovanú kritiku Európskej komisie, ktorá ministerstvu dopravy vyčítala, že má podiel v spoločnosti a zároveň pripravuje legislatívu a financuje telekomunikačného regulátora. Komisia už od roku 2004 upozorňovala Slovensko, že ministerstvo nie je nezávislé od operátora pevných liniek. Ak by akcie nepreviedlo, hrozila by krajine žaloba od komisie.
Skupina Slovak Telekom zvýšila za prvé tri štvrťroky tohto roku čistý zisk medziročne o 93,2 percenta na 4,37 miliardy korún. Výnosy skupiny vzrástli o 5,1 percenta na 23,71 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:02