Tržby: 2,34 miliardy eur. Zisk: 88 milióna eur.TASR/Dano Veselovský
StoryEditor

Elektrárne rokujú s vládou. Témou je pomoc zraniteľným skupinám odberateľov elektriny

14.02.2022, 20:59
Autor:
TASRTASR
Slovenské elektrárne hľadajú spoločne s predstaviteľmi vlády riešenia pre pomoc tým, ktorí to potrebujú najviac.

Slovenské elektrárne rokujú so zástupcami vlády. Elektrárne hľadajú riešenie, ako pomôcť zraniteľným skupinám odberateľov elektriny. Pre TASR to uviedla ich hovorkyňa Oľga Baková.

"Spoločnosť hľadá riešenie, ako pomôcť zraniteľným skupinám odberateľov elektriny na Slovensku v období extrémne komplikovaného obdobia na trhu s energiami v Európe. Bez toho, aby bola bezprostredne ohrozená budúcnosť najväčšieho výrobcu elektriny v republike," konštatovala Baková.

Rast cien energií a potravín zasiahne podľa analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska najmä najnižšie príjmové skupiny v dôsledku 'fixného' charakteru týchto výdavkov.

"Konflikt na Ukrajine by, samozrejme, prispel k ďalšiemu rastu cien obilnín a energetických komodít. Nákladové faktory sú naďalej zdrojom aktuálne vysokej inflácie tak v Slovenskej republike, ako aj v krajinách Európskej únie," spresnili analytici Z NBS.

​Rizikom pre nasledujúce mesiace ostávajú podľa analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka najmä ceny energií, ktoré sú pod silným geopolitickým tlakom. K ich zdražovaniu prispieva aj silnejúci globálny dopyt, či snaha o ekologizáciu ich výroby.

V súvislosti so zdražovaním cien energií a potravín sa prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok stretla s ministrom práce Milanom Krajniakom. Rokovali o potrebe pomôcť domácnostiam, ktoré majú problém zvládať účty za energie a fakticky sa nachádzajú v pásme energetickej chudoby.

"Spravidla sa pod energetickou chudobou chápe percentuálne vyjadrenie nákladov na energie domácnosti v pomere k jej čistým príjmom. Pokiaľ náklady na bývanie prekročia isté percento z celkových životných nákladov, znamená to, že takáto rodina už má vážny problém zabezpečiť svoje ostatné výdavky. Mala by mať preto nárok na príspevok na bývanie, ako je to aj v iných krajinách," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Pokračovala, že sa to týka najmä matiek samoživiteliek, ľudí pracujúcich za nízke mzdy i samostatne bývajúcich dôchodcov.

​Podotkla, že príspevok na bývanie dnes poberá iba približne 30-tisíc domácností, hoci podľa odhadov expertov sa môže nachádzať v pásme energetickej chudoby dokonca každá piata slovenská domácnosť.

Krajniak prezidentku uistil, že situácia takejto zraniteľnej skupiny ľudí je v centre jeho pozornosti. Zároveň hľadá rozpočtovo priechodné spôsoby, ako im pomôcť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:11