StoryEditor

O zdražení tepla sa rozhodne dnes

18.12.2007, 23:00
O tom, či ceny tepla pre domácnosti zostanú aj v ďalšom roku približne na súčasných úrovniach, alebo príde k desaťpercentnému zdraženiu, ktoré avizujú teplári, by sa malo rozhodnúť dnes.

Regulačný úrad totiž zorganizoval stretnutie zástupcov teplární a plynární, kde by sa mali dohodnúť nové ceny plynu pre teplárenské firmy. "Oddozorujeme to, aby sa dohodli na úrovni úradu, a nie na úrovni médií," povedal pre HN predseda Rady pre reguláciu Jozef Holjenčík.
Nula či desať percent
Priemerné zdraženie tepla pre domácnosti na budúci rok by malo byť 0,4 percenta. To vyplýva z viac než dvesto schválených cenníkov, ktoré regulátor dosiaľ odobril zo 466 podaných. Väčšina domácností by tak zdraženie nepocítila, pretože v priemere ide len o niekoľko korún mesačne.
Teplári však už avizovali, že realita bude iná. Slovenský plynárenský priemysel im dal podľa ich slov ceny v priemere o dve koruny na kubík vyššie ako boli odhady regulačného úradu. "Po spracovaní nových cien a ich aplikácie do potrebných vzorcov sa zistila absurdná skutočnosť, na základe ktorej sú výsledné ceny zemného plynu vo všetkých kľúčových tarifách o 10 až 15 percent vyššie, ako uvažoval regulačný úrad," povedal predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. Pre domácnosti by to znamenalo desaťpercentné zdraženie, teda pre jednu domácnosť dvesto až tristo korún mesačne viac.
Individuálny prístup
"Po predložení kontraktov odberateľom rokujeme o podmienkach dodávky zemného plynu v roku 2008 s veľkými odberateľmi štandardným spôsobom, teda individuálne," povedala hovorkyňa plynárov Dana Kršáková.
Či sa ceny tepla pre domácnosti zvýšia alebo nie, bude závisieť čisto od dohody SPP a teplárov. Regulačný úrad do toho nemôže zasiahnuť - aj keď ceny pre domácnosti sú regulované, 70 percent z konečnej ceny tvoria náklady na energie. A do dodávky plynu veľkým odberateľom, ako sú teplárne, podľa zákona regulátor vstupovať nemôže. Na dnešných rokovaniach tak bude hrať len úlohu dozorcu a štatistu.
Na vine je Gazprom
Dôvodom zdraženia plynu je požiadavka ruského Gazpromu, ktorý je jediným dodávateľom plynu na naše územie. Ten tento rok avizoval, že celému regiónu chce zvýšiť ceny o desať percent. "Vzhľadom na to, že rokovania s Gazprom-Exportom sú náročné, zložité a stále nie ukončené, k ďalším detailom sa momentálne nemôžeme vyjadrovať. V tejto chvíli môžeme konštatovať, že nevyhnutné zvýšenie cien zo strany Gazprom-Exportu preklápame do kontraktov komerčných odberateľov od januára 2008," potvrdila Kršáková.
Ak by sa od januára aj ceny nezmenili, môže teplo zdražieť v priebehu roka. V októbri, keď sa robili cenníky teplární, ešte neboli známe ceny plynu, a tak sa počítalo s odhadmi, ktoré zverejnil regulačný úrad.
Ceny plynu pre veľkoodberateľov sa počítajú podľa vzorcov, do ktorých sa dosadí deväťmesačný priemer cien ropy na svetových trhoch a kurz dolára. Regulačný úrad použil pri výpočtoch odhady Národnej banky Slovenska. Tá počíta na budúci rok s kurzom 22,50 koruny za dolár a 78,88 dolára za barel (159 litrov) ropy. Dolár včera stál viac ako 23 korún a barel ropy sa na svetových trhoch už niekoľko týždňov obchoduje na úrovniach okolo 90 dolárov. Ak by sa tieto ceny udržali niekoľko mesiacov, mohlo by to v priebehu roka viesť k ďalšiemu nárastu ceny za gigajoul tepla.
"Aj keby došlo k nárastu, celkový priemerný náklad bude nižší ako v roku 2007," vysvetlil Holjenčík s tým, že čoraz viac domov je zateplených a ich spotreba je nižšia, a podľa klimatológov sú aj zimy čím ďalej tým miernejšie.

Ceny energií 2008
Plyn 0 %
Elektrina 2,86 %
Teplo 0,4 %
Voda 5,42 %
Zdroj: Rozhodnutia ÚRSO pre domácnosti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 16:52