StoryEditor

V Česku je nedostatok pohonných látok, cena nafty výrazne stúpa

06.11.2007, 08:48
Autor:
TASRTASR
Česká republika bojuje s nedostatkom pohonných látok. Štátna firma Čepro, ktorá má na veľkoobchode s benzínom a naftou zhruba štvrtinový podiel a väčšina dovozcov si u nej ukladá palivá, má prázdne sklady.

Firma v pondelok dramaticky zvýšila svojim odberateľom ceny a navyše im obmedzuje dodávky.
Napätie na trhu sa odrazí aj na cenách na čerpacích staniciach, najmä v prípade nafty. Na českých pumpách sa dnes nafta predáva podľa údajov spoločnosti CCS v priemere za 29,76 Kč, čo je v prepočte 36,72 SK, benzín bez haliera za 30 Kč.
Podľa analytika spoločnosti Colosseum Petra Čermáka obe komodity nasledujúci týždeň zdražejú o viac ako 0,50 Kč. "Cena pod 30 Kč za liter sa stane minulosťou," upozorňuje Čermák. Cenový dopad pritom mohol byť oveľa vyšší, keby distribútori neznížili vlastné marže.
Časť obchodníkov, ktorí palivá od Čepra odoberajú, bola totiž v pondelok doslova v šoku. Naftu teraz kupujú za viac ako 32 Kč, benzín len o málo lacnejšie.
Šéf Čepra Pavel Švarc zdôvodňuje cenový skok dramatickým poklesom zásob a drahým dovozom. "Naše marže sa nemenia, ale predražuje sa nám dovoz z krajín, ako je Bielorusko alebo Nemecko," vysvetlil v pondelok.
Pokiaľ by pumpári premietli do vlastných cenníkov skutočný rast veľkoobchodných cien, ktoré im diktujú ich dodávatelia, vyšplhala by sa už tento týždeň cena nafty na čerpacích staniciach na 33 Kč za liter.
"Priekupníci" budú v budúcich dňoch liter nafty aj benzínu kupovať od Čepra skoro o 3 Kč drahšie ako pred týždňom. A väčšina z nich navyše dostane ešte iba zlomok požadovaného množstva.
Dodávky palív odberateľom pritom krátia aj všetci ostatní distribútori pohonných látok, vrátane najväčšieho z nich - Unipetrolu.
Nedostatkom pohonných látok tak zatiaľ v Česku netrpia prakticky iba najväčší odberatelia s dlhodobými a sankčne viazanými kontraktmi - napríklad lacné a výkonné pumpy Globusu, Tesca a ďalších hypermarketov, ktoré predávajú palivá Unipetrolu. Tie dnes naftu predávajú asi za 28 Kč za liter a podľa odhadov zdražia miernejšie ako ostatné firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:29