Reuters
StoryEditor

Kažimír reaguje na zmeny v bankovom odvode. Dohoda je zásadným posunom vpred, povedal

22.06.2020, 12:13
Autor:
TASRTASR
Zmena v bankovom odvode podľa Kažimíra urýchli ozdravenie ekonomiky.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír víta zmeny pri bankovom odvode. Podľa neho prispeje k zvýšeniu stability bankového sektora na Slovensku.

"Zrušenie zvýšenia bankového odvodu je vítanou správou. Dosiahnutá dohoda prispeje k posilneniu stability slovenského finančného sektora a očakávame, že pomôže urýchliť oživenie a zotavenie ekonomiky," uviedol v stanovisku pre médiá Kažimír.

Zdravý a ziskový finančný sektor je podľa neho základným predpokladom pre prístup Slovákov a podnikateľov k úverom za čo najvýhodnejších podmienok.

"To je v súčasnom boji s ekonomickými dosahmi krízy na život na Slovensku rozhodujúce. Dohoda je zásadným posunom vpred a veríme, že skráti dĺžku rekonvalescencie ekonomiky. Vyhral zdravý rozum," vyhlásil Kažimír.

​Generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil tiež dohodu s rezortom financií oceňuje. "Rokovania trvali dlhšie, ako sme očakávali, no finálnu dohodu považujem za férovú pre vládu aj pre bankový sektor. Podmienkou, aby sme mohli reštartovať hospodárstvo, podporiť rast biznisu a naďalej plniť potreby ľudí na Slovensku, je zdravý bankový sektor. Preto zrušenie deštruktívneho bankového odvodu je dobrou správou pre ľudí, firmy a slovenskú ekonomiku," podotkol Krutil.

Podľa generálneho riaditeľa ČSOB Daniela Kollára stratil bankový odvod časom svoje opodstatnenie a, paradoxne, predstavuje najväčšie riziko pre stabilitu finančného sektora.

"Jeho nahradenie systémovými opatreniami, ktoré budú mať významný prínos pre štát, jeho obyvateľov a celú ekonomiku, preto hodnotíme pozitívne. Banky prevzali počas súčasnej krízy spojenej s pandémiou významnú časť zodpovednosti na seba vrátane možnosti odkladu splátok úveru, financovania štátneho dlhu alebo poskytovania úverov so zárukami pre firmy. Nahradenie tohto odvodu systémovými opatreniami je nevyhnutným predpokladom na to, aby sme mohli ďalej ako silný partner participovať na oživovaní a fungovaní ekonomiky," uviedol Kollár.

Tiež upozornil na to, že súčasťou prijatej dohody je aj to, že banky presvedčili svojich, vo väčšine prípadov zahraničných akcionárov, že počas obdobia štyroch rokov ponechajú na Slovensku významnú časť svojho zisku vo forme zvýšenia kapitálu pre posilnenie schopnosti úverovania ekonomiky, a to napriek tomu, že ich akcionári majú aj lepšie alternatívy jeho umiestnenia v okolitých krajinách, kde návratnosť kapitálu je dlhodobo na zhruba dvojnásobných úrovniach oproti priemeru na Slovensku.

01 - Modified: 2020-06-08 07:38:35 - Feat.: 0 - Title: Poslednú splátku zaplatili. Kritizovaný bankový odvod sa skončí 02 - Modified: 2020-06-22 13:42:14 - Feat.: 0 - Title: Matovič sa dohodol s bankami. Zrušia kritizovaný odvod
01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 19:27