StoryEditor

Pomoc s nájmami je tu. Sulík čaká veľký záujem

23.06.2020, 10:55
Štát spustil systém žiadostí o dotácie. Pre niektoré prevádzky však pomoc prichádza neskoro, iné sa k nej možno vôbec nedostanú.

V polovici marca prevádzky zatvoril, dnes im začal štát pomáhať s nájmom. Teda aspoň tým, že spustil elektronický systém na podávanie žiadostí. Ako prví dostali šancu zapojiť sa podnikatelia z Prešovského kraja.

Niektoré podniky sa však pomoci s nájmom už nedočkali. „Je to boj o prežitie, jednu prevádzku sme už ani neotvorili, ďalšie idú zatiaľ v obmedzenom režime,“ opísal pre HN situáciu Jozef Kaňuk, ktorý prevádzkuje niekoľko kaviarní a reštaurácií v Prešove.

Pomoc s nájomným sa mu navyše možno neujde ani pre tie otvorené prevádzky. „Od prenajímateľov máme avízo, že odpúšťať nič nebudú, čiže dostaneme splátkový kalendár,“ povedal Kaňuk. Systém je totiž nastavený tak, že štát prispeje prenajímateľovi rovnakú časť, akú on odpustí svojmu nájomcovi. V ideálnom prípade by mohlo ísť o 50 percent.

Teda ak prenajímateľ polovicu mesačného nájmu odpustí, zvyšnú polovicu mu dá štát. Ak dá zľavu napríklad 20 percent, štát dá ďalších 20 a nájomca musí zvyšných 60 percent nájmu zaplatiť sám. „Štát nastavil pravidlá štátnej pomoci. Či príde, alebo nepríde k jej využitiu, je už na konkrétnych rokovaniach medzi nájomcom a prenajímateľom,“ uviedol zástupca platformy Ako dlho vydržíme Peter Papánek.

Zľava alebo splátky
Ak teda prenajímateľ zľavu nedá, platba v plnej výške zostane na pleciach nájomcov, čiže majiteľov reštaurácií, kaviarní a obchodov, ktoré boli dva mesiace zatvorené a nemali žiadne tržby. A to je aj prípad spomínaného prešovského podnikateľa. Druhou možnosťou pre nájomcov v takejto situácii je dohodnúť sa na splátkach nájmu, ktoré si môže rozdeliť do 48 mesiacov.

Minister hospodárstva Richard Sulík však verí, že takýchto situácií bude minimum. Podľa neho prenajímatelia uvidia, že systém je dobre nastavený a radi sa zapoja. „Myslím si, že viacerí zmenia názor, pôjdu racionálnou cestou a dajú zľavy nájomcom,“ povedal. Vysvetlil, že pre samotných prenajímateľov je výhodnejšie požiadať o dotáciu, než riskovať zlé vzťahy s nájomcami či výpovede zmlúv.

Navyše na rozdiel od splátkového kalendára dohodnutého s nájomcom sa takto k peniazom dostanú skôr. Minister však zároveň nespresnil, ako dlho bude vyhodnocovanie žiadostí trvať. Rýchlosť spracovania bude závisieť najmä od počtu prijatých žiadostí. Sulík očakáva, že by ich mohlo byť 70- až 100-tisíc.

Desaťtisíce elektronických žiadostí
K ich svižnejšiemu spracovaniu má pomôcť to, že celý proces bude prebiehať elektronicky. „Spája päť systémov dokopy a všetky musia spolu komunikovať,“ vysvetlila poradkyňa ministra hospodárstva Jana Kiššová.

Je však nutné, aby mali všetci zainteresovaní elektronický podpis. Prvý krok musí urobiť prenajímateľ. K žiadosti sa dostane cez stránku rezortu hospodárstva. Vyplní dáta, ktoré si vopred dohodne s nájomcom. Ten bude mať 48 hodín na verifikáciu a podpis. Keď bude dohoda podpísaná obojstranne, prenajímateľ ju odošle na spracovanie. Potom mu už nezostáva nič iné, len čakať, ako systém a ministerstvo jeho požiadavku vyhodnotí. Peniaze môže mať na účte do piatich dní od schválenia žiadosti.

Keďže už v prvých dňoch predpokladajú obrovský nápor, vypracovali harmonogram. Kým dnes majú svoj deň podnikatelia z Prešovského kraja, zajtra je na ťahu Banskobystrický, potom Košický, Žilinský, Nitriansky, Trenčiansky, Trnavský a napokon Bratislavský kraj.

Po týchto ôsmich dňoch sa bude harmonogram točiť odznova. Tí, ktorí to v prvom kole nestihnú, tak budú mať príležitosť neskôr. Keď prvotný nápor opadne, harmonogram sa zruší a podnikatelia budú môcť žiadať o dotáciu v ľubovoľný deň až do konca novembra.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:40