Reuters
StoryEditor

Prvá slovenská cestovná kancelária získala dočasnú ochranu pred veriteľmi

03.07.2020, 11:25
Spoločnosti Solvex, ktorá ponúka pobyty najmä v Bulharsku, poskytli súdy ochranu pred konkurzmi.

Slovenskej cestovnej kancelárii Solvex odobrili súdy dočasnú ochranu pred veriteľmi. Ide tak o prvú cestovku v tuzemsku, ktorá týmto spôsobom rieši problémy v čase pandémie koronavírusu.

Cestovná kancelária Solvex vyzerá pritom na prvý pohľad, že má zdravé financie. Predvlani sa jej výnosy vyšplhali k 16 miliónom eur pri zisku vyše 40-tisíc eur.

„Solvex je v zdravej a perfektnej finančnej kondícii, ako vidno z našich finančných výsledkov,“ uvádza pre HN Biser Yalamov, generálny riaditeľ spoločnosti Solvex. 

Podnik nemá žiadne viditeľné dlhy voči štátu, štátnej správe alebo poisťovniam. Rovnako nebol predtým v konkurze alebo reštrukturalizácii.

Novozavedený právny inštitút v súvislosti s pandémiou firma podľa vlastných slov chcela získať preventívne. Zistila však, že je nepotrebný.

„Preto sme požiadali o späťvzatie našej žiadosti a o výmaz zo zoznamu, na ktorý momentálne čakáme,“ uviedol Yalamov.


Koronavírus tvrdo zasiahol turizmus a postihol biznis cestovných kancelárií. Tie totiž letné pobyty väčšinou už objednali a zaplatili. Klienti ich však pre obmedzenia pohybu absolvovať nemôžu.

Štát preto pred časom cestovkám pomohol tým, že im umožnil vydávať poukazy a nemuseli tak väčšine ľudí vracať peniaze za neuskutočnené dovolenky. Spoločnosti si môžu ponechať prostriedky týchto klientov za zrušené zájazdy až do septembra budúceho roka.

Kto do konca augusta 2021 nevycestuje a odklad čerpania nevyužije, tomu kancelária peniaze vráti. Na refundáciu do 14 dní budú mať nárok len ľudia, ktorí prišli počas pandémie o prácu, firmy, ktoré čerpali príspevok štátu, seniori nad 70 rokov, osamelí rodičia a tehotné ženy.

Firma Solvex bola založená pred 20 rokmi a má naprieč krajinou šesť prevádzok. Jej letecké zájazdy sú organizované zo všetkých letísk na Slovensku ako aj z Česka. Ponúka pobyty najmä v Bulharsku, Chorvátsku, Grécku a Turecku. Práve do týchto dvoch prvých destinácií prepravila cestovná kancelária najviac slovenských turistov.

O dočasnú ochranu môžu požiadať všetci podnikatelia, ktorých trápia dlhy. Umožňuje im to získať čas, počas ktorého subjektu nehrozí tlak zo strany veriteľov. Podmienkou je podanie žiadosti na príslušnom súde. Následne nemôže exekútor zobrať majetok firmy. Takisto nemôžu veritelia začať výkon záložného práva alebo podať návrh na konkurz

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:38