StoryEditor

Nemeckí rušňovodiči dostali od vedenia novú ponuku

24.11.2007, 14:25
Autor:
TASRTASR
V mzdovom spore s odborovým zväzom rušňovodičov (GDL) chce vedenie Nemeckej železnice (Deutsche Bahn, DB) splniť jednu z hlavných požiadaviek štrajkujúcich: môžu mať samostatnú tarifnú dohodu.

Ich mzdová dohoda má byť však súčasťou tarifnej dohody všetkých pracovníkov DB so zamestnávateľom. Podľa údajov nemeckého denníka Financial Times Deutschland vedenie DB navrhuje rušňovodičom rast miezd o 8 %. Avšak so všetkými príplatkami by sa mali mzdy rušňovodičov zvýšiť asi o 13 %. Uviedol to nemenovaný hovorca železnice.

Štrajkujúci žiadajú zvýšenie miezd až o 31 %. Mzdová komisia GDL bude rokovať o "tajnej" ponuke vedenia DB v pondelok.

Rušňovodiči dostali novú ponuku v stredu tento týždeň a predchádzalo jej niekoľko ostrých štrajkov, ktoré ochromili osobnú i nákladnú koľajovú dopravu v krajine.

Medzi štrajkujúci sa prehĺbili rozpory na výhodnosť ponuky. Šéf GDL Manfred Schell pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že 16-% rast príjmu rušňovodičov by bol prijateľný.

Avšak uspokojením rušňovodičov sa situácia na mzdovom fronte nevyrieši. Ďalšie železničiarske odborové zväzy Transnet a GDBA, ktoré sa do doterajších štrajkov nezapájali, oznámili, že keď sa vyhovie rušňovodičom, s dodatočnými mzdovými požiadavkami prídu aj ony.

Šéf Transnetu Norbert Hansen povedal, že si je celkom istý tým, že hoci nová ponuka obsahuje samostatnú mzdovú dohodu, postupné zvyšovaniu príjmu a pružnejší pracovný čas rušňovodičom, im ešte nebude stačiť. Uviedol, že GDL bude chcieť ešte samostatnejšie postavenie a preto zrejme prispeje k neúspechu navrhovanej ponuky.

Na internetovej stránke o tom informoval nemecký denník Financial Times Deutschland.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:58