TASR/Marko Erd
StoryEditor

Slovensko je v hre o veľkú investíciu z Číny

16.07.2020, 19:04
Autor:
TASRTASR
Čínska spoločnosť má v úmysle vybudovať logistický park na Slovensku, kde by sa preložilo ročne až milión kontajnerov.

Slovensko je v hre o veľkú investíciu čínskej spoločnosti, ktorá má záujem o prekladisko tovarov z vlakov zo širokorozchodnej trate.

"Úmysel čínskej strany je vybudovať logistický park na Slovensku, kde by sa preložilo ročne až milión kontajnerov," uviedol vo štvrtok štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Jaroslav Kmeť počas pracovného výjazdu v Trebišove.

Čínska strana prejavovala podľa neho o takýto projekt už dlhšie záujem, aktuálne sa dostáva do konkrétnejšej fázy.

"Mali by sme investorovi aj dať nejaké záruky štátu, že to bude strategická investícia, ukázať mu priestory, kde by mohol investovať, a zaviazať sa potom, že možno zmodernizujeme ten kúsok širokorozchodnej trate z Čiernej nad Tisou do Košíc, respektíve na to územie, kde by sa ten park vybudoval," povedal Kmeť.

Záväzok z čínskej strany

S projektom by bol podľa neho spojený aj záväzok čínskej strany presmerovať na takéto prekladisko časť vlakov smerujúcich do Európy.

"Z Číny smeruje do Európy vyše tritisíc vlakov ročne a Slovensko má z týchto vlakov len pol percenta," poukázal Kmeť s tým, že s tranzitom a prekládkou sú spojené aj poplatky. "Snažíme sa tú investíciu dotiahnuť do konca," dodal.

V hre je prekladisko pri Košiciach

Ako možné miesto logistického parku podľa neho do úvahy prichádza prekladisko pri Košiciach, kde sa končí širokorozchodná trať z východu, ale počítať treba aj s inou záložnou lokalitou.

Štátny tajomník aj v tejto súvislosti navštívi v piatok železničnú stanicu v Čiernej nad Tisou, terminál kombinovanej dopravy Dobrá a Hanisku pri Košiciach.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:05