StoryEditor

Lietadlá na biopohon? Už o dva roky

01.10.2007, 11:18
Novozélandská letecká spoločnosť, chystá prvý komerčný let strojov 747, ktoré by boli čiastočne poháňané biopalivom, informuje o tom BBC. Plán "zeleného letu" je súčasťou dohody medzi letiskom krajiny, automobilkou Rolls -- Royce a výrobcom lietadiel Boeing.

Stroje poháňané zmesou petroleja a biopaliva, by mali brázdiť oblohu už koncom budúceho roka, alebo najneskôr začiatkom roka 2009. Výkonný šéf novozélandskej leteckej spoločnosti Rob Fyfe hovorí, že podľa toho, ako vo výskume postupujú, bude možné použiť biopalivá v letectve skôr, než pôvodne predpokladali. "Teší ma, že naša krajina bude prvá v komerčnom lete na biopalivo," hovorí novozélandský minister energetiky David Parker. Kým dohoda nehovorí o tom, aký typ biopaliva by sa mal použiť, je v ňom deklarované, že sa skúšobný let musí uskutočniť bez pasažierov.

Podľa hovorkyne Rolls-Royceu, byť prvými na oblohe nebol ich hlavým cieľom. "Nie je to o pretekoch. Naším prvotným cieľom je skôr dokázať, že biopalivá majú potenciál do budúcnosti," dodáva hovorkyňa

Preteky na oblohe
Predbehnúť novozélanďanov, plánuje britská letecká spoločnosť Virgin Atlantic. Vlastné lietadlá na biopalivový pohon, plánuje predstaviť už začiatkom nasledujúceho roka. Skúšobný let by sa mal uskutočniť v Spojených štátoch.

Podľa BBC by bola na výrobu biopalív vhodná najmä repka a kukurica. Letecká environmentálna federácia vidí veľký potenciál v biopalivách druhej generácie, ktoré by sa pestovali priamo s cieľom použiť ich, ako pohon do strojov. Tento krok by pomohol k efektívnejšiemu využitiu pôdy. Technológia je však ešte len vo svojich počiatkoch a jej rozsiahlejšie komerčné využitie je otázkou desaťročí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 00:32