Táto fóbia sa môže prejaviť ako strach z blízkosti peňazí, šance na zbohatnutie alebo bohatých ľudí.Pixabay
StoryEditor

Bohatí Slováci vidia koronakrízu ako investičnú príležitosť, ukázal prieskum

25.08.2020, 14:25
Autor:
TASRTASR
Zatiaľ čo bohatí Slováci volili vyčkávací prístup k investičným stratégiám, bohatí Česi svoje investičné stratégie aktívne upravovali.

Bohatí Slováci vidia v súčasnosti príležitosť na investovanie a veria v reštart domácej ekonomiky po turbulentných mesiacoch spôsobených pandémiou nového koronavírusu.

Boháči pristupovali k správe majetku počas pandémie skôr konzervatívne a svoje investičné portfólio príliš neupravovali. Ukázal to štvrtý ročník prieskumu UniCredit Bank Private Banking zahŕňajúci informácie o viac než 10-tisíc klientoch privátneho bankovníctva banky na Slovensku a v Českej republike.

Prudký februárový a marcový pokles na finančných trhoch a pokračujúca ekonomická neistota spôsobili mierny pokles majetku štyrom z desiatich klientov. Od začiatku pandémie hodnota ich majetku klesla o 10 percent, podobnému počtu dokonca až v rozmedzí 11 percent až 25 percent.

Obmedzenie investícií 

"Až tretina (35 percent) našich klientov vnímala aktuálnu situáciu ako unikátnu investičnú príležitosť. Vzrástol záujem predovšetkým o akcie technologických firiem a farmaceutických firiem. Klienti sa tiež viac zamerali na akciové fondy, kde často volili cestu rozdelenia investície do niekoľkých postupných nákupov. Naďalej ostávajú populárne nehnuteľnosti," hodnotí riaditeľ Privátneho bankovníctva UniCredit Bank Jan Troníček.

Tá časť klientov, ktorá súčasnú situáciu vnímala pre svoj majetok skôr ako hrozbu (62 percent), obmedzila investície aj do rizikovejších nástrojov v podobe akcií alebo investičných certifikátov.

"Akciové fondy sa napriek počiatočnému februárovému a marcovému prepadu ukázali ako stávka, ktorá sa investorom vyplatila. Mnoho titulov, predovšetkým v oblasti technológií, zdravotníctva alebo farmácie, sa možno až prekvapivo rýchlo vrátilo na svoju hodnotu spred februára, a dokonca niektoré aj výrazne prekonali. Naopak, napríklad akciové tituly z oblasti cestovného ruchu alebo dopravy stratu zatiaľ nezmazali," doplnil Troníček.

Odlišní prístup 

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo bohatí Slováci volili konzervatívnejší a vyčkávací prístup k investičným stratégiám, bohatí Česi svoje investičné stratégie v posledných mesiacoch aktívne upravovali, či už v turbulentných trhoch videli príležitosť alebo aktívne riadili svoje portfólio na zmiernenie straty.

Až 18 percent klientov privátneho bankovníctva v Českej republike začalo tento rok viac investovať do progresívnych investičných nástrojov než vlani, zatiaľ čo Slováci sa im doslova vyhýbali.

Naopak, až šesť z desiatich slovenských milionárov svoju investičnú stratégiu nemenilo, časť (12 percent) začala svoje prostriedky presúvať do konzervatívnych nástrojov. Na oboch trhoch časť klientov presunula prostriedky tiež do nehnuteľností.

Slováci a Česi tiež častejšie hľadajú zaujímavé investičné príležitosti nielen v technológiách vo všeobecnosti, ale špecificky napríklad v oblasti umelej inteligencie.

Na Slovensku sú nálady a očakávania bohatých klientov optimistické. Až polovica z nich čaká minimálne pomalý ekonomický reštart, štyri percentá dokonca očakávajú rýchly návrat na stratené pozície.

Stagnácie alebo ďalšieho poklesu sa obáva len štvrtina ľudí (27 percent). Druhej vlny pandémie a uzatvorenia ekonomiky sa obáva dokonca až 90 percent klientov.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:14