TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Hegerov človek získal miliónové zákazky vo fingovaných súťažiach, tvrdí Pellegriniho poslanec

26.08.2020, 10:50
Autor:
domadoma
Poradca ministra financií mal falšovať podpisy, čelil aj trestnému oznámeniu z ministerstva zdravotníctva.

Kancelária Michala Miškoviča, ktorý je poradcom ministra financií Eduarda Hegera, získala lukratívne miliónové zákazky vo fingovaných súťažiach, tvrdí to poslanec strany Hlas-SD Erik Tomáš. 

Kauza okolo Miškoviča prenikla na verejnosť v polovici augusta. Ten mal po voľbách získať štátne zákazky na právne poradenstvo v inštitúciách, ktoré malo v rukách vládne OĽaNO.

Portál aktuality.sk dnes informoval o problematickej minulosti Hegerovho poradcu. Figuruje totižto v kauze falšovania podpisov, pre ktoré mala súkromná firma prísť o desiatky tisíc eur. Miškovič bol obžalovaný v júli 2017, súd dodnes vo veci nerozhodol.

Podľa Tomáša Miškovič v minulosti čelil aj vyšetrovaniu za pýtanie provízií. "V roku 2018 čelil trestnému oznámeniu ministra zdravotníctva pre podozrenia, že pri dodávke zdravotnej techniky mal pýtať provízie za to, že to vybavil," tvrdí Tomáš. 

"Jeho kancelária získala lukratívne zákazky na právne služby v dvoch župách a troch štátnych inštitúciách," povedal Tomáš. Malo ísť o zmluvy s Žilinskou a Trnavskou župou, so štátnou firmou Tipos, na inštitúcii, ktorá je pod ministerstvom hospodárstva a na ministerstve životného prostredia. 

"Všetky tieto inštitúcie riadia nominanti OĽaNO." Tomáš poznamenal, že podáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, aby súťaže preverili. "Som úplne za, nech ÚVO preverí každú súťaž," reagoval dnes na brífingu Heger.

V súťaži o právne služby sa na troch inštitúciach mali vystriedať len štyri firmy. "Jednou z týchto advokátskych kancelárií bola dvorná kancelária pána Matoviča, ktorá ho zastupuje v osobných sporoch," povedal Tomáš. Heger tvrdí, že o ničom takom v čase najímania Miškoviča nevedel.

"Tohto človeka som si najal za 30 eur na hodinu na to, aby analyzoval (predražené zmluvy)," povedal dnes minister financií. Ako poradcu sa ho rozhodol najať kvôli dobrým odporúčaniam z predchádzajúcich rokov, povedal dnes.

"Veril som, že tento človek vie podať kompetentný názor." Podľa ministra sa vďaka Miškovičovej práci podarilo po odhalení nevýhodných zmlúv ušetriť niekoľko miliónov eur. 

Heger naznačil, že Miškovič zotrvá vo funkcii, keďže podľa jeho slov musí dokončiť úlohu, na ktorú ho najal. 

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 05 - Modified: 2024-04-04 09:01:18 - Feat.: - Title: Vláda navýši finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci, vyhlásil Tomáš. Narásť má o 700 eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:28