StoryEditor

Diskusia HNclub

30.01.2008, 23:00

Jozef Hílek, Hílek a spol.
Aké máte skúsenosti s poisťovaním exportných pohľadávok do Ruskej federácie? Viete kvantifikovať alebo porovnať mieru rizika odberateľov z Ruska s porovnateľnými spoločnosťami v Európskej únii?
Markéta Stržínková, regionálna riaditeľka Atradius Credit Insurance N.V.: Väčšina poisťovní rovnako ako Atradius volí vstup na ruský trh prostredníctvom partnera. Priznávam, že to nie je porovnateľný trh so západnou či východnou Európou. Je veľmi komplikované získať tam finančné výkazy, aj keď sa nám to čoraz lepšie darí. Dnes v spolupráci s klientmi však uplatňujeme rovnaký postup na všetkých trhoch, takže ak odberatelia sú ochotní poskytnúť štandardné finančné výkazy, sme schopný to poistiť. Je to všetko o informáciách a dostupnosti dát. Rusko sa nezaťažuje žiadnymi politickými rizikami či dodatočnými požiadavkami, alebo obmedzujúcimi podmienkami na zaistenie pohľadávok.

Ľudovít Vitárius, Protected financial services
Štátna správa alebo mestské či obecné zastupiteľstvá niekedy odmietajú zaplatiť našu prácu. Čo s tým môžeme robiť?
Tomáš Mezírka, regionálny riaditeľ Atradius Atradius Credit Insurance N.V. Slovensko: Čo sa týka poistenia služieb, ide o štandardný produkt. Avšak pohľadávky za verejnoprávne subjekty, ako sú štátne podniky, obce, mestá, sú z poistného krytia automaticky vylúčené. V rámci exportu sú poistiteľné riziká aj na tieto subjekty, nie však v krajine, kde má náš klient sídlo.
Markéta Stržínková: Dala by som vám malú nádej. Pokiaľ sme schopní preveriť finančné výkazy a tieto sú k dispozícii, vieme preveriť do budúcnosti aj riziko. Uvažujeme o tom, napríklad v Českej republike máme tieto požiadavky voči zdravotným zariadeniam a máme už niekoľko subjektov, ako sú ministerstvá poistených. Ide o záležitosti dlhodobejšie, prekračujúce štandard 12 mesiacov, no sme to schopní poistiť v rámci tzv. krytia špeciálnych produktov.

Juraj Danielis, zástupca šéfredaktora HN
Ako by ste hodnotili platobnú disciplínu slovenskej štátnej a verejnej správy?
Markéta Stržínková: Závisí to od toho, kde tá inštitúcia pôsobí. Niečo iné je zdravotníctvo, odlišuje sa aj správanie jednotlivých ministerstiev, takže ťažko generalizovať. Aj keď by sa dalo vo všeobecnosti povedať, že je zlá, ale čo to vlastne znamená? Je to nezaplatenie po 6 alebo po 24 mesiacoch?

Dušan Čižmárik, predseda Predstavenstva VÚB Factoring
Aké následky môže mať na finančnom trhu hypotekárna kríza v Spojených štátoch, aký očakávate dosah na poisťovníctvo? Ako hodnotíte spoluprácu s factoringovými spoločnosťami?
Markéta Stržínková: Dá sa očakávať, že do budúcnosti budeme viac kontrolovať správanie väčších investorov na realitnom trhu. Prejaví sa to aj v prístupe bánk k úverom pre veľkých investorov.
Tomáš Mezírka: Spolupráca je pre nás veľmi poučná a pomáha nám ďalej sa rozvíjať. V súčasnosti na faktoringovom trhu vidíme nárast rizika, ktoré je preberané faktoringovými spoločnosťami a ktoré sa následne prejavuje aj pri poisťovniach. Je to dôsledok snahy hľadať a nachádzať zdroje pre ďalšie financovanie a, bohužiaľ, tak ako sa kazí platobná morálka všeobecne, musí sa to prejaviť aj v rámci faktoringu.

Ľuboš Pavelka, Ekonomická univerzita v Bratislave
Ako budete reagovať na novú legislatívu EÚ v oblasti úpravy a zjednodušenia medzinárodného platobného styku? Očakávate zlepšenie platobnej disciplíny?
Markéta Stržínková: Sľubujeme si najmä zníženie nákladov voči našim zahraničným partnerov. Aj pre exportérov to znamená výrazné zrýchlenie inkasa. Na druhej strane, keď hovoríme o vymáhaní pohľadávok, veľa sa toho nezmení, možno sa nepatrne urýchlia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 20:08