StoryEditor

Diskusia HNClub: Sme stále vnímaní ako zaostalá krajina na sovietskom predmestí

11.06.2008, 00:00

Peter Vavro, šéfredaktor HN
Prečo je taký malý záujem litovských investorov o Slovensko a naopak?
Titus Anuskevicius, generálny riaditeľ Lithuanian Development Agency: Nepoznáme sa. Málo ľudí odpovie na otázku, ktorá krajina je atraktívna pre investíciu, že Litva. Je tu však priestor na rast vzájomného obchodu.
Valdas Adamkus, prezident Litvy: Sme stále vnímaní ako nejaká zaostalá krajina na predmestí Sovietskeho zväzu. Aj na prednáške v Nemecku sa ma jeden mladý účastník opýtal, kde vlastne Litva leží. A to sme susediace krajiny.

Peter Vavro
Ako chcete zatraktívniť Litvu pre našich podnikateľov?
Vytas Navickas, minister hospodárstva Litvy: Podpísali sme teraz veľmi významné dokumenty, ktoré majú vytvárať zaujímavé podmienky na podnikanie a pomáhať podnikateľom.

Peter Vavro
Ako vidíte šance Litvy na zavedenie eura a kedy by sa tak mohlo stať?
Valdas Adamkus: V roku 2006 sme boli doslova dva milimetre od splnenia kritérií. Keby nešlo o politické rozhodnutie, nehrali by tieto dva milimetre úlohu. No hľadáme alternatívy a problematická inflácia určite krok za krokom klesne. Ak sa nezmenia ekonomické podmienky vo svete, v roku 2010 sa priblížime k splneniu kritérií. A v roku 2012 vstúpime do eurozóny.

Slávka Boldocká, redaktorka HN
Ako ste sa vyrovnali s obmedzeniami, ktoré v oblasti investičných stimulov prináša členstvo v Európskej únii?
Titus Anuskevicius: Po vstupe do únie sme už nebudovali ďalšie ekonomické zóny, skôr sme sa zameriavali na rozšírenie už existujúcich. V nich poskytujeme daňové stimuly a podporujeme exportne zamerané firmy.

Branislav Puliš, The Edison Consulting Group
Kde by ste najradšej privítali slovenských investorov?
Titus Anuskevicius: Až 62 percent nášho hospodárstva tvoria služby. Aj to je oblasť, kde by sme privítali investície. Ide nám najmä o vyššiu pridanú hodnotu, atraktívna je napríklad oblasť biotechnológií či logistika. Ale nechcel by som to obmedzovať len na tieto sféry.

Alexander Škurla, Sario
Existujú okrem ekonomických zón aj nejaké iné štátne investičné stimuly?
Vytas Navickas: Máme viac nástrojov -- priemyselné parky, podporu z európskych štrukturálnych fondov, svoje nástroje majú aj regióny, napríklad pomoc pri získavaní nehnuteľností.
Titus Anuskevicius: Do konca minulého roka sme nemali žiadne špeciálne balíčky pre investorov. Teraz budeme mať nový nástroj, ktorý by mal prilákať aktivity s vyššou pridanou hodnotou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:20