StoryEditor

Posily dostali nielen vlaky, ale aj lietadlá

16.12.2007, 23:00
Kto chce cestovať na sviatky domov a nejde vlastným autom, mal by si lístky kúpiť čím skôr. Ak ich nákup nebude odkladať, mal by cestovať ešte bez problémov.

Vo všeobecnosti však platí: čím neskôr chcete cestovať, tým väčší problém budete mať s lístkami. Najväčší záujem je o lístky tesne pred Štedrým dňom, väčšina je už vypredaná. V skorších termínoch sa miesta ešte nájdu. Každý deň je ich však menej.
Medzi najvyťaženejšie trasy patria zahraničné linky z Veľkej Británie, Nemecka, Česka a zo Švajčiarska. Z domácich sú to spoje medzi západom a východom Slovenska.
Preto sa ráta s posilovými spojmi. Niektoré spoločnosti ich už zaviedli, iné ich plánujú, ďalšie ani nezavedú.
Záujem o IC vlaky
Železničná trať Bratislava - Košice patrí už tradične k tým najpreplnenejším. Najväčší záujem je o vlaky IC a ich druhú, ale aj prvú triedu. Lístky ešte dostanete. Každým dňom sa však rady pri pokladniach zväčšujú. Najväčšie budú práve tento týždeň.
Železničná spoločnosť plánuje nasadiť aj posilové spoje. Zverejní ich v týchto dňoch. "Minulý rok sme vypravili 38 posilových vlakov. Tento rok to bude podobné číslo, ak nie väčšie," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský.
Autobusová spoločnosť Slovak lines eviduje stopercentný nárast cestujúcich na niektorých linkách už teraz. Posilové spoje sa pridávajú podľa záujmu cestujúcich. Medzinárodné spoje sa posilnia od polovice decembra. "Dnes už vieme, že vo vnútroštátnej doprave budeme v nasledujúcom týždni pridávať autobusy smerom na východ Slovenska. Ak bude záujem aj o iné smery, zareagujeme. Posilové spoje sme pridávali aj v minulom roku. Vzhľadom na našu pružnosť v reagovaní na dopyt nevieme vopred, aký počet posilových spojov bude vypravený v tomto roku," tvrdí hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.
Vyťažené zahraničie
Autobusový prepravca Turancar posilové spoje už na Vianoce zaviedol. Týka sa to zahraničných liniek.
Spoločnosť ponúka vianočnú akciu obojsmerných lístkov na pevné termíny, mimo bežného cestovného poriadku, do Anglicka, Švajčiarka a Nemecka.
Ceny obojsmerných lístkov sú zaujímavé tým, že sú len mierne vyššie ako cena jednosmerného lístka. Mnohé trasy sú už vypredané. Ide najmä o linky medzi Prahou a Londýnom v dátumoch tesne pred Štedrým dňom.
Na rozdiel od medzinárodných spojov, spoločnosť neuvažuje posilniť slovenské linky. Dopravný riaditeľ Josef Machala to vysvetľuje tým, že autobusy jazdia v neobmedzenej prevádzke aj počas sviatkov. "Iní počty spojov znižujú, my ich zachovávame rovnaké. Takisto sme ešte pred Vianocami zvýšili počet spojov cez deň na niektorých trasách. Väčší nápor cestujúcich riešime veľkokapacitnými autobusmi," dodáva.
Nápor z Česka
Posilňovať sa budú spoje aj z Česka, kde pracuje množstvo Slovákov. Riaditeľka divízie autobusovej dopravy spoločnosti Student Agency Kristýna Čermáková však upozorňuje, že lístky na časť liniek ešte nie sú v predaji. Dôvodom sú zmeny v cestovných poriadkoch. "Ak budú všetky ponúkané spoje obsadené, ponúkneme aj posilové. Tak, ako aj minulý rok," hovorí.
České dráhy vypravia vlaky na Slovensko aj v noci na Štedrý deň a na Silvestra. Teda v čase, keď iní prepravcovia už spojenia neponúkajú. "Máme pripravené vozne navyše, ktoré sa budú pridávať do súprav. Takisto v termíne od 20. až 23. decembra bude premávať posilový vlak na trase Praha - Košice," povedal hovorca Českých dráh Ondřej Kubala.
Lieta sa naplno
Väčší počet prepravovaných nezaznamenávajú len železnice a autobusové spoločnosti, ale aj leteckí prepravcovia. "Samozrejme, na Vianoce, Veľkú noc a Všetkých svätých máme viac cestujúcich. Ide najmä o ľudí, ktorí sa vracajú domov. Takisto tu však patria cestujúci, ktorí navštevujú svojich príbuzných v zahraničí, alebo sa rozhodli pre sviatočnú dovolenku. V tomto čase je vyťaženosť našich lietadiel 80-percentná," potvrdzuje hovorca Sky Europe airlines Tomáš Kika. Linka Bratislava - Košice je počas sviatkov využívaná naplno. Práve táto vyťaženosť podmieňuje aj nárast počtu cestujúcich do iných destinácií, či už z Košíc alebo Bratislavy. Spoločnosť posilové lety neplánuje. "Máme pevne stanovený zimný letový poriadok. Ten bol nastavený tak, že už vopred počítal aj s vianočným náporom," dodal Kika.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 02:42