StoryEditor

Centrálna banka sadzby nezmení

17.12.2007, 12:23
Autor:
TASRTASR
Národná banka Slovenska nezmenila svoje kľúčové úrokové sadzby už od apríla a ani od posledného tohtoročného rokovania Bankovej rady analytici neočakávajú iný výsledok.

Je však pravdepodobné, že centrálna banka upozorní na zvýšené dopytové tlaky v slovenskej ekonomike.
"Aj keď zverejnené ukazovatele zatiaľ nesignalizujú zásadnejší rast dopytových tlakov v ekonomike, pozvoľna sa začínajú objavovať signály, ktoré pravdepodobne povedú k ostražitejšej politike NBS," predpokladá analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Inflácia naďalej ostáva najmä pod vplyvom celosvetovo rastúcich cien potravín, mierny vzostup však podľa analytikov začína postupne zaznamenávať aj dopytová inflácia. "Z tohto dôvodu bude preto zaujímavé sledovať zasadnutie Bankovej rady a jej prípadnú zmenu v názore na dopytové tlaky, ktoré doteraz považovala za nízke," upozorňuje Martin Lenko z VÚB.
Aj keď štruktúra rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v SR je momentálne zdravá, z pohľadu menovej politiky môže vysielať negatívny signál zrýchľujúca sa spotreba domácnosti. "V pokoji môže NBS zatiaľ nechávať mzdový vývoj, keď rast reálnych miezd pokračuje v dlhodobom trende zaostávania za reálnym rastom produktivity," dopĺňa Koršňák.
Centrálna banka zatiaľ podľa analytikov svoje sadzby nemusí meniť. "Silná koruna naďalej sprísňuje menové podmienky, preto centrálna banka nebude musieť meniť nastavenie sadzieb," vysvetľuje analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Proti reštriktívnejšiemu nastaveniu úrokových sadzieb pritom podľa Koršňáka stojí aj očakávaný vývoj v eurozóne. Európska centrálna banka (ECB) momentálne drží svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 4,0 %, štvrť percentuálneho bodu pod sadzbou NBS. V budúcom roku je pritom možné aj jej zníženie. "Po odznení efektov likviditnej krízy čakáme, že prevážia obavy z dopadov na hospodársky rast. Následne by tak ECB mohla začať uvažovať o poklese úrokov podobne, ako to v súčasnosti robí americký Fed," domnieva sa analytička ČSOB Silvia Čechovičová.
Ešte pred vstupom Slovenska do eurozóny, ktoré je naplánované na 1. januára 2009, bude musieť NBS vyrovnať sadzby s európskymi. Analytici sa však zhodujú, že k tomu nedôjde skôr ako v polovici budúceho roka, keď už bude známe definitívne rozhodnutie európskych inštitúcií o zavedení eura na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 17:57