TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Šéf inovačnej a energetickej agentúry: Nosnou témou je vodík. Na inovácie budú vouchery

28.09.2020, 09:50
Autor:
TASRTASR
Inovácie bude Slovenská inovačná a energetická agentúra podporovať aj cez tzv. inovačné vouchery, informoval jej šéf.

Nosnou témou Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry budú vodíkové technológie. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš za účasti ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS).

"Vodíkové technológie sú jednou z nosných tém v rámci portfólia Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. My chceme využiť všetky dostupné aj finančné prostriedky na to, aby sme vodíkovú stratégiu naštartovali," priblížil Blaškovitš. Podľa jeho slov je potrebné dôsledne využiť európske finančné zdroje z aktuálneho programovacieho obdobia.

Informoval, že počas jeho štvormesačného pôsobenia vo vedení SIEA sa zaviedol nový systém zásobníkov žiadateľov v projekte podpory malých obnoviteľných zdrojov energie Zelená domácnostiam.

"Nový systém umožňuje, aby prostriedky využilo omnoho viac žiadateľov o podporu," oznámil.
SIEA sa podľa jeho slov sústredí v najbližšej budúcnosti na dve oblasti, ktoré sú aj v názve agentúry, a to na podporu inovácií a rozvoj energetiky.

"Podporovať sa budú nové technológie uchovania energie, kam patrí aj vodík. Budeme sa tiež venovať inovatívnym prístupom v oblasti vývoja batérií," doplnil.

Dodal, že inovácie bude agentúra podporovať aj cez tzv. inovačné vouchery, ktorých vydávanie bude výrazne transparentnejšie a bude adresnejšie.

"Ak budú mať podniky zmysluplnú technológiu, inováciu, tak jej zavedenie bude podporené," povedal. SIEA sa podľa neho v energetike chce zamerať na podporu OZE, ako aj na energetické poradenstvo pre firmy, domácnosti a profesionálov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-21 15:15:37 - Feat.: - Title: Novou generálnou riaditeľkou Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry sa stala Ľubica Šimková
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:37