StoryEditor

Nemeckí strojári boli v roku 2006 najväčšími exportérmi na svete

29.07.2007, 14:57
Autor:
TASRTASR

Nemeckí strojári zostávajú číslom jeden na svete: Odvetvie, ktoré tvoria stredne veľké podniky, v roku 2006 napriek rastúcej konkurencii obhájilo svoj titul najväčšieho exportéra na svete.

Výrobcovia strojov "made in Germany" zvýšili svoj podiel na svetovom trhu v porovnaní s rokom 2005 z 18,9 na 19,1 %. Už 6. rok po sebe tak obsadili prvé miesto. V rozhovore pre nemeckú agentúru DPA to uviedol prezident Združenia nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA) Dieter Brucklacher. Rastúca Čína však európskym výrobcom "dýcha na krk".

Čína prvý raz predbehla Francúzsko a Veľkú Britániu a podľa štatistiky VDMA sa dostala na 5. miesto svetového rebríčka. V minulom roku Čína zvýšila svoj vývoz strojov viac ako o tretinu a získala trhový podiel 6 %. "Číňania víťazia, ale nie na náš úkor," pripomenul Brucklacher. Čínski výrobcovia sa sústredili na jednoduché stroje a získali medzičasom vedúcu pozíciu na svete vo výrobe sejfov, trezorov a textilných strojov i strojov na spracovanie kože.

"Nemecké odvetvie si vo svetovom silne konkurenčnom prostredí udržiava svoj podiel na svetovom obchode už 15 rokov," konštatoval Brucklacher. Na 2. mieste sú - tak ako v roku 2005 - USA s podielom na trhu 13 %, tesne za nimi skončilo Japonsko a na 4. mieste zostalo Taliansko. Experti odôvodňujú úspechy nemeckého kľúčového priemyslu jeho vysokým technologickým štandardom, mnohými inováciami a výraznou špecializáciou.

Medzinárodný strojársky obchod v roku 2006 vzrástol o 14 % na 644 miliárd EUR, v prepočte 21,474 bilióna SKK. Vďaka silnému dopytu zo zahraničia rástol nemecký export ešte rýchlejšie, zvýšil sa o 15 %. Svetový obchod bude podľa VDMA rásť aj v tomto roku. "Významným hnacím motorom pre tento vývoj je celosvetový boom nerastných surovín," uviedol Brucklacher. Ten poháňa dopyt po ťažobných strojoch. Preto predaj v krajinách, ktoré ťažia ropu, ako je Rusko, na Blízkom a Strednom východe, ale aj na nových trhoch, ako je India, enormne vzrástol. Vďaka rastúcej celosvetovej deľbe práce bude svetový obchod ďalej expandovať.

Najdôležitejším trhom je Európska únia (EÚ), do ktorej smeruje viac ako tretina medzinárodných exportov strojov. Podľa VDMA majú nemeckí výrobcovia čistiacich zariadení, ako aj tlačiarenských a papierenských strojov vedúce postavenie z medzinárodného hľadiska a každý z týchto odborov pokrýva tretinu svetového trhu. Nemci sú oproti konkurencii výrazne vpredu aj pri textilných, baliarenských či drevospracujúcich strojoch.


Podiely krajín na svetovom trhu z hľadiska svetového obchodu so strojmi a zariadeniami v roku 2006:

1. Nemecko 19,1 %
2. USA 13 %
3. Japonsko 12 %
4. Taliansko 9 %
5. Čína 6 %
6. Francúzsko 5 %
7. Veľká Británia 4 %
8. Kórea, Holandsko, Belgicko/Luxembursko každý po 3 %
Ostatné krajiny 23 %
(43 krajín rebríčka reprezentuje 95 % svetového obchodu so strojmi)

Zdroj: VDMA

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 EUR = 33,344 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:42