TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Slovensko podpíše so Spojenými štátmi memorandum o 5G

14.10.2020, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Návrh memoranda malo Slovensko k dispozícii už dva roky, avšak až súčasná vláda sa ho rozhodla podpísať, povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Slovensko podpíše so Spojenými štátmi memorandum, v ktorom sa prihlási k dôslednému posudzovaniu dodávateľov technológií pre mobilné siete piatej generácie (5G).

Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Igora Matoviča.

Spojené štáty predtým vylúčili čínsku telekomunikačná spoločnosť Huawei z budovania sietí 5G, slovensko-americké memorandum konkrétne firmy nespomína. 

"Je to memorandum, ktoré nie je právne záväzné. Žiadnym spôsobom nás nepripravuje o naše suverénne rozhodnutie, kto a za akých podmienok sa stane technologickým dodávateľom pre siete 5G," povedal novinárom šéf diplomacie Ivan Korčok. Ten dokument podpíše so svojim americkým kolegom v najbližších dňoch.

Memorandum napríklad zmieňuje, že pri posudzovaní dodávateľov technológií 5G by mali zohľadniť napríklad zásady právneho štátu, dodržiavanie bezpečnostných štandardov zo strany dodávateľov či bezpečnostné prostredie.

Text memoranda spomína tiež preverovanie toho, či dodávatelia technológií nepodliehajú kontrole zahraničnej vlády bez možnosti nezávislého súdneho prieskumu alebo či majú transparentnú vlastnícku štruktúru a rešpektujú práva duševného vlastníctva.

Korčok povedal, že návrh memoranda malo Slovensko k dispozícii už dva roky, avšak až súčasná vláda sa ho rozhodla podpísať.

Podobné spoločné vyhlásenie k bezpečnosti sietí 5G už podľa podpísala Česká republika, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko a tri pobaltské krajiny.

Civilná tajná služba SIS v správe za minulý rok upozornila, že zaznamenala pôsobenie čínskych spravodajcov predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významné čínskej telekomunikačnej spoločnosti.

V odtajnenej časti správy SIS detaily neuviedla.

01 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:05