StoryEditor

Šramko: miera inflácie je udržateľná

31.03.2008, 00:00

Slovenská ekonomika nevykazuje žiadne znaky toho, že by miera inflácie v krajine bola neudržateľná. Povedal to v piatok guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko. Ako dodal, situáciu vníma ako stabilnú a vývoj domácej ekonomiky nenaznačuje, že by sa táto situácia mala zmeniť. Možný konverzný kurz slovenskej koruny, za ktorý by sa po plánovanom prijatí spoločnej európskej meny v roku 2009 vymieňala za eurá, však Šramko komentovať odmietol. Európska centrálna banka a Európska únia sa vyjadrili, že Slovensko si musí na prijatie eura udržať mieru inflácie v rámci stanovených kritérií.
Guvernér Šramko tak reagoval aj na medializované informácie, podľa ktorých Európska centrálna banka neodporučí prijatie Slovenska do eurozóny kvôli vysokému rastu cien a nestabilite meny. Ministerstvo financií aj Národná banka Slovenska pritom tieto správy odmietli a zdroje, na ktoré sa autori správ odvolávali, označili za nedôveryhodné.
Inflácia na Slovensku pritom posledný mesiac pred koncom referenčného obdobia pre hodnotenie inflačného maastrichtského kritéria zrýchlila, jeho nominálne naplnenie však zostáva vysoko pravdepodobné. Februárová medziročná harmonizovaná inflácia podľa údajov Štatistického úradu SR stúpla z januárových 3,2 percenta na 3,4 percenta. Jej dvanásťmesačný priemer, ktorý je k februáru 2,1 percenta, však zostáva relatívne hlboko pod referenčnou hodnotou 3,1 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:36