StoryEditor

Do Nitry mieri subdodávateľ pre automobilový priemysel

19.11.2007, 12:40
Autor:
SITASITA
Do priemyselného parku Nitra - Sever mieri ďalší zahraničný subdodávateľ pre automobilový priemysel. Meno zahraničného investora však bude známe až po podpise kúpnej zmluvy.

S výstavbou závodu chce začať v priebehu dvoch mesiacov a výrobu plánuje odštartovať začiatkom júna budúceho roka. Investícia dosiahne zhruba 300 mil. Sk a firma zamestná okolo 130 ľudí. V druhej etape v roku 2009 plánuje svoj závod rozšíriť, čím stúpne aj výška investície. Spoločnosť Nitra Invest, ktorá predáva pozemky v priemyselnom parku, uzatvorila zmluvu o budúcej kúpnej zmluve so slovenskou developerskou spoločnosťou J&T Real Estate, ktorá investorovi postaví závod na ploche 2,1 hektára. Ako agentúru SITA informoval konateľ Nitra Invest Ondrej Ščurka, výroba bude v hrubých rysoch podobná výrobe nemeckého Visteonu, ktorý sa už v priemyselnom parku Nitra - Sever etabloval. Visteon je štvrtým najväčším svetovým dodávateľom automobilových komponentov. V Nitre produkuje interiérové prvky a klimatizačné montážne časti do automobilov, ktoré vyrába Hyundai/Kia a PSA Peugeot-Citroen. Investovať v Nitre by chceli aj ďalšie firmy zo Španielska, Rakúska, Nemecka, USA a Slovenska. "O park je enormný záujem, na každý rezervovaný pozemok mám jedného až dvoch náhradníkov," uviedol Ščurka.
Najnovším investorom v parku je španielska firma Farguell, ktorá tu bude vyrábať kovové skelety, potrebné pre výrobu LCD televízorov Sony. Podpísala kúpnu zmluvu na 1,2-hektárový pozemok. V prvej etape preinvestuje 150 až 190 mil. Sk a zamestná zhruba 50 pracovníkov. Ďalším subdodávateľom Sony bude Daidong Slovakia, s.r.o., ktorý bude produkovať plastové skelety pre LCD televízory. Firma už podpísala kúpnu zmluvu na sedemhektárový pozemok. V prvej etape postaví svoj závod na dvoch hektároch a preinvestuje 350 mil. Sk, z toho 150 miliónov pohltí výstavba a 200 miliónov technológie. Zamestnanie tu nájde 80 až 100 ľudí. Výrobu chce kórejský Daidong spustiť v júni budúceho roku.
Firma GU Slovensko, s.r.o. s nemeckým kapitálom podpísala kúpnu zmluvu na päťhektárový pozemok. V Nitre plánuje vyrábať kovania pre okná a dvere a garážové brány. Ako informoval Ščurka, v súčasnosti vyberá generálneho dodávateľa stavby, s výstavbou chce začať už v decembri. Závod chce začať stavať do konca tohto roku a výrobu by chcela začať v máji budúceho roka. V prvej etape má preinvestovať 200 až 250 mil. Sk a zamestnať 150 ľudí. V druhej etape do dvoch rokov chce potom zvýšiť počet pracovníkov na 300. Celková investícia dosiahne 400 mil. Sk.
Francúzska spoločnosť Steep Plast už stavia svoj závod, výrobu by mohla podľa Ščurku začať v máji budúceho roku. Na päťhektárovom pozemku bude vyrábať plastové výrobky pre automobilový a parfumérsky priemysel. Investícia je rozdelená na tri etapy, v prvej plánuje firma preinvestovať päť miliónov eur a zamestnať 70 ľudí. V priemyselnom parku Nitra - Sever už pôsobia firmy Visteon, Giesecke&Devrient, Keller, Industrial Cabels Slovakia a Carnitech/Marel. Sony začala skúšobnú prevádzku a jej japonský subdodávateľ Ryoka Global Europe chce vyrábať od začiatku budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:39