Oslavy rozvodov sú veľkým trendom na celom svete. Stali sa populárnymi iba pred pár rokmi, no podľa Guardianu Slovensko má v tom náskok. Práve v roku 2018 sa tu oslavuje rozpad Československa. Britský denník pri tejto príležitosti pozýva cestovateľov, aby sa prišli pozrieť do Bratislavy. Konajú sa tu mnohé kultúrne podujatia, ktoré si pripomínajú "zamatový rozvod" Československa, či okrúhle výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy z roku 1968. Okrem toho sa bude oslavovať aj 100 rokov od vzniku 1. Československej republiky. Tieto vzrušujúce jubileá robia Bratislavu v roku 2018 mimoriadne atraktívnou. Guardian odporúča návštevu Bratislavského hradu, kde bude od apríla až do septembra výstava k vzniku ČSR, v Esterházyho paláci je ďalšia časť výstavy a Slovenské múzeum dizajnu sa venuje experimentálnej architektúre 70. a 80. rokov 20. storočia.archív HN Pavol Funtál
StoryEditor

Slovensko nemusí platiť viac ako 30 miliónov eur cyperskej schránkovej firme

13.11.2020, 08:42
Autor:
TASRTASR
Krajský súd v Bratislave zrušil rozsudok Okresného súdu.

Slovensko nemusí zaplatiť viac ako 30 miliónov eur cyperskej schránkovej spoločnosti, ktorá bola pôvodne akcionárom skrachovanej Európskej zdravotnej poisťovne.

Krajský súd v Bratislave zrušil rozsudok Okresného súdu Bratislava I v spore, v ktorom žalovala štát o náhradu škody za zmarenú investíciu.

Informoval o tom odbor komunikácie parlamentu s tým, že Slovenská republika tak uspela v ďalšom spore týkajúcom sa takzvaného zákazu zisku zdravotných poisťovní.

"Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd aktuálnym rozhodnutím zrušil pre závažné pochybenia v celosti rozsudok prvostupňového súdu. Odvolací súd sa teda po takmer tri roky trvajúcom odvolacom konaní nakoniec stotožnil s argumentáciou Slovenskej republiky," spresnil tlačový odbor Kancelárie Národnej rady.

Ďalšie víťazstvo Slovenska

Okresný súd Bratislava I, ktorý v rozsudku z roku 2017 najprv konštatoval, že základ nároku žalobcu je daný, podľa Krajského súdu v Bratislave vec nesprávne právne posúdil a tiež nevykonal dôkazy navrhované žalovanou Slovenskou republikou, ktorú v spore zastupovala Národná rada.

Odbor komunikácie parlamentu toto rozhodnutie hodnotí ako ďalšie víťazstvo Slovenska v sporoch s akcionármi zdravotných poisťovní.

EZP bola od mája 2008 v likvidácii. Trh zdravotného poistenia opustila po zmenách platných v tom istom roku, kedy štát zakázal súkromným zdravotným poisťovniam vyplácať zisk akcionárom.

Náhrada škody za zmarenú investíciu

Cyperská schránková spoločnosť žalovala štát o náhradu škody za zmarenú investíciu.

Žalovaná suma predstavovala viac ako 30 miliónov eur, z čoho približne polovica predstavovala skutočnú stratu (úbytok na majetku) a zvyšok ušlý zisk.

Škoda mala podľa cyperskej spoločnosti vzniknúť pre prijatie spomínanej legislatívy a z toho istého dôvodu išla EZP do likvidácie.

Národná rada uplatnený nárok žalobcu od začiatku v celom rozsahu odmietala a neuznávala ho.

01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-02-08 23:02:40 - Feat.: - Title: Vallo ukončil ságu so schátraným amfiteátrom pod Devínom. Švédom prihral pozemky 03 - Modified: 2024-02-06 11:47:10 - Feat.: - Title: Súd dal za pravdu rezortu vnútra. Čurilla a jeho kolega zostávajú mimo služby 04 - Modified: 2024-01-19 12:24:52 - Feat.: - Title: Stavba cesty a trate električky na košické letisko roky stojí pre spor o pozemky 05 - Modified: 2024-02-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť vyrábajúca zázračný liek na chudnutie čelí hromandým žalobám. Pacienti majú po užití trvalé následky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:53