StoryEditor

Rozpočet 2008...

10.10.2007, 00:00

Poslanci by mali ešte pred štátnym rozpočtom schváliť aj novelu zákona o stavebnom sporení či novelu zákona o dani z príjmov, vďaka ktorej by do štátnej kasy malo pribudnúť 2,6 miliardy korún. Negatívny vplyv na štátny účet bude mať novela zákona o dani z pridanej hodnoty. Od prvého januára budúceho roka by k liekom a vybraným zdravotníckym pomôckam, na ktoré sa uplatňuje znížená 10-percentná daň z pridanej hodnoty, mali totiž pribudnúť aj knihy.
Vláda sa okrem toho stále usiluje do okruhu tovarov a služieb so zníženou 10-percentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty zaradiť aj internet. Podľa premiéra o tom diskutuje s Európskou komisiou.
Problém zvaný Eurostat
Otázniky vyvoláva aj očakávaná revízia štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Ten totiž požadoval započítať do hospodárenia verejného okruhu aj Národnú diaľničnú spoločnosť, Slovenskú televíziu, Slovenský rozhlas a štátne nemocnice. To by mohlo zvýšiť tohtoročný schodok verejných financií a prípadne ohroziť splnenie maastrichtského kritéria. Aby mohlo Slovensko zaviesť euro od roku 2009, musí vykázať v tomto roku deficit nižší ako 3 percentá hrubého domáceho produktu.
Oficiálne vyjadrenie Eurostatu by malo byť známe 22. októbra. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka by to však nemalo zásadnejšie ohroziť šance Slovenska na splnenie rozpočtového maastrichtského kritéria. Vplyv na tohtoročný deficit verejných financií by mal byť 0,2 až 0,3 percenta hrubého domáceho produktu. "To znamená, že pri prognózach ministerstva financií na úrovni 2,7 percenta by sme aj v prípade započítania revízie boli na úrovni zhruba 2,9 percenta a zmestili by sme sa do rozpočtového kritéria," konštatoval. Revízia Eurostatu by mohla zvýšiť aj údaj o minuloročnom deficite, a to z doteraz uvádzaných 3,4 približne na 4,1 percenta. Podstatné na prijatie eura však bude splnenie kritéria v tomto roku, pripomenul Šramko.
Za problém, ktorý by ohrozil prijatie eura v SR, to nepovažuje ani premiér. "To je suma, ktorú zvládneme ľavou zadnou, bez problémov," vyhlásil po minulotýždňovom rokovaní vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 03:02