StoryEditor

Mihók: Pracovná sila zostane problémom ekonomiky

16.12.2007, 09:33
Autor:
TASRTASR
Nedostatok pracovnej sily zostane na Slovensku podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka aj naďalej problémom.

"Pracovná sila strednodobo možno aj dlhodobo zostane hlavným problémom tejto spoločnosti a tejto ekonomiky a vôbec si neviem predstaviť, ako sa to bude v budúcnosti riešiť," konštatoval Mihók na stretnutí s novinármi v rámci hodnotenia činnosti komory v minulom roku. Doplnil, že skôr očakáva odliv pracovnej sily do zahraničia, a to najmä u mladých ľudí, ako jej návrat domov. Dvoma rovnobežkami, ktoré sa nestretávajú, sú podľa jeho slov oblasť vzdelania a reálny život. "Ale to sa nedá zmeniť ani za rok ani za dva, je to otázka jednej generácie," zhodnotil.

Podľa neho sa ukazuje, že ani vonkajšie zdroje pracovnej sily nie sú tak dostupné, ako sa predpokladalo. "Keď vstupovali do Európskej únie Bulharsko a Rumunsko, mysleli sme si, že nás zaplavia Bulhari a Rumuni, ale ja ich tu nevidím. Neboli tu predtým a nie sú tu ani teraz," povedal s tým, že podľa neho Slovensko kládlo prekážky príchodu pracovnej sily z Ukrajiny, čo nepovažuje za správne. "Bola to podľa mňa chybná politika a teraz už ani tam nie je voľná pracovná sila, pretože všade v Európe sú ako kvalifikovaná disciplinovaná pracovná sila Ukrajinci vítaní," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 16:32