StoryEditor

Vzniká česko-slovenský obor, ČD Cargo sa má spojiť s Cargo Slovakia

25.10.2007, 11:49
Autor:
TASRTASR

Sotva tri dni potom, čo česká vláda oznámila, že od decembra z Českých dráh (ČD) vyčlení nákladnú dopravu do samostatnej firmy ČD Cargo, prišla v stredu správa o ďalšej zamýšľanej zmene. Český štát pracuje na tom, aby ČD Cargo prepojil s jeho slovenskou obdobou Cargo Slovakia. Informoval o tom dnes český denník Hospodářské noviny.
Kedy by k tomu malo dôjsť a ako by také spojenie mala vyzerať, ale nie je jasné. "Zatiaľ iba rokujeme. Nič viac preto v tejto chvíli nemožno povedať," uviedol český minister dopravy Aleš Řebíček. Podľa niektorých informácií sa skôr než o fúzii rokuje o holdingovom partnerstve.
Akciová spoločnosť ČD Cargo bude mať základné imanie takmer 9 miliárd Kč, čo je v prepočte 11,1 miliardy Sk, a od materskej firmy prevezme 13 000 zamestnancov.
Nákladná doprava ČD je 5. najväčšia v Európe; vlani prepravila vyše 80 miliónov ton tovarov a vykázala zisk 1,5 miliardy Kč. Cargo Slovakia prepraví ročne viac ako 50 000 ton.
Podľa Řebíčka je variant s prepojením oboch firiem logický. Bol by totiž oveľa zaujímavejší pre potenciálnych strategických partnerov ako samostatné ČD Cargo. "A koniec koncov, užšie prepojenie by znamenalo predĺženie uceleného železničného koridoru smerom na východ," povedal minister.
Hovorca Českých dráh Ondřej Kubala uviedol, že tento zámer iba potvrdzuje to, čo už v minulosti naznačoval premiér aj minister dopravy. "Lokomotívy, vozový park a neposlednom rade aj zamestnanci sú z obdobia spoločného štátu vzájomne kompatibilní. Je to teda aj príležitosť, z ktorej by mali ťažiť obe strany," povedal hovorca.
Podľa Karla Šidla, člena podvýboru Snemovne pre dopravu, bude mať v novo vzniknutej spoločnosti väčšinu akcií česká firma. V nej si naďalej podrží rozhodujúci vplyv štát. Podľa neho je Cargo Slovakia, ktoré vzniklo v roku 2005 oddelením od slovenských železníc, dostatočne silným partnerom. "Bude to protiváha poľskej strane, bude to protiváha maďarskej strane," povedal Šidlo.
Nad ďalším postupom ČD a vlády ČR pri prípadnej privatizácii ČD Cargo visel doteraz otáznik. Zhovorčivý nebol po pondelkovom zasadnutí vlády ani premiér Topolánek. "Máme nejaké ďalšie zámery, s ktorými budete včas oboznámení," povedal iba. Podľa Šidla však Topolánek už o fúzii rokoval so slovenským náprotivkom Robertom Ficom.
S fúziou súhlasí aj dekan dopravnej fakulty ČVUT Petr Moos. Podľa neho si na liberalizovanom európskom trhu budujú silnú pozíciu napríklad Nemci, Poliaci a Rakúšania, a v tejto konkurencii obstoja iba silní hráči, uviedli na záver Hospodářské noviny.
(1 CZK = 1,230 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:29